Rustige nacht in het verpleeghuis

23 januari 2019
Smart-matras
eHealth
Blog
Ben je nachtdienstmedewerker in bijvoorbeeld een verzorgingshuis? Dan krijg je elke keer als een cliënt uit bed stapt een melding. Bij alle meldingen moet je kijken of de situatie veilig is. Dat is lang niet altijd nodig, want vaak gaat een cliënt gewoon naar het toilet. Met een slim matras worden meldingen betrouwbaarder en zijn er minder onterechte meldingen. Jij kunt efficiënter omgaan met je tijd. En je cliënten worden minder gestoord tijdens de nachtrust.

Hoe werkt het?

Het slimme matras ligt onder het gewone matras van een cliënt. Met slimme sensoren registreert het matras bewegingen van de cliënt en of hij of zij in bed ligt. Het onthoudt ook het nachtritme van de cliënt. Gaat een cliënt drie keer per nacht uit bed om te plassen? Het slimme matras registreert dat. Ook wordt geregistreerd dat de cliënt weer terug in bed is. Als zorgverlener krijg je alle meldingen direct binnen op je smartphone. Op basis van de gegevens bepaal je zelf of de cliënt jouw hulp nodig heeft. Bekijk ook het filmpje over het matras met de slimme sensoren: Dit filmpje is gemaakt in het kader van de ‘Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst’.  Voor de challenge ging het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op zoek naar verpleeghuizen met een goed werkend voorbeeld van technologie die navolging verdient. Doel van de challenge is met nieuwe technologie het werk van de medewerker aantrekkelijker maken en de kwaliteit en veiligheid van zorg vergroten.

Zorg van Nu

Zorg van Nu helpt je om slimme oplossingen in de zorg te ontdekken. Dit zijn digitale toepassingen, handige hulpmiddelen en nieuwe technieken. Er zijn vele sprekende voorbeelden die jou kunnen helpen bij je eigen zorg en gezondheid, of bij het helpen en verzorgen van een ander. Zorg van Nu laat bestaande (digitale) oplossingen zien, maar ook hulpmiddelen waarvan je misschien niet weet dat ze er zijn of hoe je ze moet gebruiken. https://www.youtube.com/watch?v=1CCNLnv1zBY&feature=youtu.be