Search
Close this search box.
Search

1.000ste client voor online geestelijke zorg GGz Breburg

GGz Breburg heeft een klein jaar na de lancering van zijn online-zorgprogramma de 1000e cliënt opgetekend die hier gebruik van maakt. De instelling voor geestelijke gezondheidszorg stelt er van overtuigd te zijn dat met behulp van online zorg de cliënt de best passende behandeling en begeleiding krijgt, vanuit een grotere eigen regie, zodat hij of zij weer verder kan in het dagelijks leven.

De snelle groei van de online verlening van zorg wordt toegejuicht en laat volgens GGz Breburg zien dat er een grote vraag is naar online zorg. Zowel cliënten en naasten van de centra voor volwassenen (Angst- en Stemmingsstoornissen, Persoonlijkheidsstoornissen), de Zorggroep Senioren, Centrum Psychose en Centrum Autisme maken er gebruik van.

Voor de online zorg wordt gebruik gemaakt van een online behandelomgeving. Via deze omgeving hebben cliënten toegang tot behandelmodules en kunnen zij communiceren met hun behandelaren. Ook is er een bibliotheek met voorlichtingsvideo’s over bepaalde klachten en beschikbare behandelingen. Cliënten bepalen samen met hun behandelaar welke online modules aansluiten bij de behandeling en ook op welk moment deze het beste gebruikt kunnen worden.

Een behandeling van GGz Breburg vindt overigens niet alleen online plaats, maar altijd in combinatie met gesprekken op een locatie van GGz Breburg of bij de cliënt thuis. Online zal dus aanvullend blijven en niet volledig zorg op locatie overnemen.

Inzage dossier en digitale pre-intake

Sinds de zomer van 2016 is ook een pilot gestart om cliënten inzage te geven in hun eigen dossier, de eerste resultaten zijn positief. Bij Zorggroep Volwassenen is men verder begonnen met de vernieuwde intake, waar e-health modules een belangrijk onderdeel van zijn. Dat maakte GGz Breburg eerder in maart bekend. De digitale pre-intake is zo’n module, die bestaat uit animatiefilmpjes, opdrachten, een vragenlijst en de mogelijkheid om vóór de intake al contact te leggen met een ervaringsdeskundige.

De afdeling Centrum Jeugd nodigt binnenkort haar cliënten uit voor online zorg. Ook het Centrum Forensische Zorg en Centrum Eetstoornissen nodigen binnenkort hun eerste cliënten uit voor online zorg.  Marieleen Bouts, directeur bedrijfsvoering Centrum Jeugd geeft aan dat samen met cliënten, ouders en behandelaren wordt de komende tijd het e-health aanbod voor jeugd bepaald. “Cliënten kunnen waar en wanneer ze maar willen een gedeelte van hun behandeling via ons portaal volgen. Hiermee kan zorg verbeterd worden, waarbij het zowel gaat om de ervaring van de cliënt als de effectiviteit van een behandeling.”

De snelle groei in de afname van online zorg bij GGz Breburg sluit volgens de instelling aan bij de landelijke tendens. Het Trimbos-instituut meldde tijdens de e-health week in 2016 nog: ‘Nederland is koploper op het gebied van e-mental health. De geestelijke gezondheidszorg ontwikkelt en onderzoekt online aanbod vanaf de opkomst van internet.’

Samenwerking

De genoemde snelle groei is mogelijk gemaakt door de inzet van GGz Breburg professionals in zowel de zorg als in de ondersteuning, aldus de organisatie. De professionals werkten hierbij samen met de leveranciers Redmax en Karify. ‘Redmax heeft geholpen bij het realiseren van onze visie, door het vormgeven van een modern implementatieprogramma. Karify is de leverancier van het cliëntgerichte en gebruikersvriendelijke portaal,’ zo schrijft GGZ Breburg.

Door kennis te delen kunnen we als ggz-sector de kosten laag houden en elkaar helpen te blijven ontwikkelen. De behandelmodules, bijvoorbeeld, zijn gedeeltelijk door GGz Breburg ontwikkeld, maar er wordt ook gebruik gemaakt van modules die zijn ontwikkeld door de 8 samenwerkende GGz-instellingen waarmee GGz Breburg een e-health samenwerkingsverband is aangegaan.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
Volg jij ons al?