28 miljoen health monitoring devices verscheept in 2021

24 juni 2016
Nieuws

Het aantal verscheepte devices voor thuisgebruik waarmee de gezondheid van gebruikers in de gaten kan worden gehouden, zogeheten home health monitoring devices, komt in 2021 uit op ruim 28 miljoen stuks. Dat verwacht marktonderzoeksbureau ABI.

Deze devices worden steeds mobieler in het gebruik en zijn steeds meer toegespitst op gebruik door ouderen, gehandicapten en kwetsbare doelgroepen die er behoefte aan hebben om zich veilig en onafhankelijk te voelen, aldus ABI.

Nieuwe devices die ook buiten de woning eenvoudig gebruikt kunnen worden, evenals met internet verbonden (connected) bewegingstrackers, valdetectors en medicijndispensors, vormen een uitbreidende markt die eerst beperkt was tot Personal Emergency Response Systems (PERS) voor thuisgebruik.

Producenten van dergelijke devices worden gestimuleerd tot investeren in veelzijdiger gebruiksmogelijkheden als gevolg van de met name in westerse markten uitdijende groep van ouderen. Steeds meer senioren willen liever thuis en zelfstandig blijven wonen en hebben er geen behoefte meer aan om naar verzorgings- of verpleegtehuizen te gaan.

Volgens Stephanie Lawrence, Research Analist bij ABI Research, zijn beter ontworpen, meer discrete home health monitoring devices een zegen voor de groeiende groep senioren, gehandicapten en andere kwetsbare groepen. Zorgprofessionals zijn met dergelijke connected devices in staat om op afstand de gezondheid van gebruikers in de gaten te houden. Dat is efficiënter voor de zorgverleners en prettiger voor de gebruikers.

Tot voor kort bleef bovengenoemde markt verdeeld tussen traditionele PERS- en nieuwe Ambient Assisted Living (AAL) systemen. PERS-oplossingen waarschuwen autoriteiten in noodgevallen, AAL-oplossingen monitoren lichaamsfuncties en –activiteiten en waarschuwen zorgverleners bij ongewone metingen.

PERS-leveranciers voegen steeds vaker Aal-functionaliteiten toe aan hun devices en bieden een breder portfolio, waaronder connected medicijndispensers die gebruikers herinneren aan het nemen van medicatie tot monitors die op basis van luchtmetingen waarschuwen of men wel of niet naar buiten kan gaan. Daarmee groeien zij door van alarmeringsystemen naar algemene monitor- en gezondheidsmanagement-oplossingen.

ABI stelt dat vendors van home health monitoring devices zich moeten focussen op de wensen van een meer invloedrijke en veeleisender generatie senioren. Zij verwachten oplossingen die enerzijds veiligheid en onafhankelijkheid vergroten, maar aan de ander kant ook aantrekkelijk en comfortabel ontworpen zijn.de komende jaren zal de markt voor deze devices dan ook opgeschud worden met de komst van steeds meer eenvoudiger, stijlvoller en minder opdringeriger apparaten.