Search
Close this search box.
Search

3D InnovationLab Amsterdam UMC maakt longfantoom voor testen

Het 3D InnovationLab van Amsterdam UMC heeft samen met de afdeling Radiotherapie een zogeheten 3D longfantoom ontwikkeld. Dit 3D geprinte fantoom biedt veel mogelijkheden omdat er allerlei bestralingstesten mee kunnen worden uitgevoerd met als doel de behandeling te verbeteren en genezing te bevorderen.

De 3D-geprinte longfantoom is een representatie van een echte long, schrijft Amsterdam UMC-locatie VUmc. Doordat deze met verschillende 3D printtechnieken en materialen gemaakt is, geeft het een zeer realistisch beeld wanneer je er een CT-scan van maakt. De botten zijn bijvoorbeeld van gips geprint en de longen van nylon.

Met behulp van promotieonderzoek van Colien Hazelaar gebruikt Amsterdam UMC een nieuwe techniek waarmee tijdens bepaalde behandeling en met radiotherapie de positie van de tumor zeer nauwkeurig gevolgd kan worden. Deze techniek wordt nu gebruikt tijdens hoge precisie bestralingen van onder andere de ruggenwervel en sommige longtumoren. Daardoor is er nog meer zekerheid dat de juiste plek bestraald wordt en zo min mogelijk straling op gezond weefsel van de patiënt terecht komt.

Colien Hazelaar maakte tijdens haar promotieonderzoek gebruik van het 3D geprinte longfantoom. De resultaten van haar onderzoek deed The University of Sydney besluiten eenzelfde fantoom bij het 3D InnovationLab te bestellen.

3D-printing service gezichtsprotheses

Het Amsterdam UMC werkt binnen een Eurostars Eureka-project ook al enige tijd samen met vier mkb-bedrijven om een 3D-printing service te ontwikkelen voor gezichtsprotheses. De afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) wil de service voor 3D-printen in eerste instantie focussen op oor- en neusprothesen die perfect moeten aansluiten op gezichtskenmerken zoals vorm, soepel- of stijfheid, en huidskleur.

Voorbereiding operatie, opleiding

3D-printing wordt steeds vaker gebruikt om onderdelen van het lichaam na te printen om een operatie voor te bereiden. Voordeel is daarbij dat met behulp van scans het specifieke onderdeel – zoals een bot bij een complexe breukoperatatie – van de patiënt in kwestie te gebruiken. Ook bij medische opleidingen worden 3D printing technieken gebruikt om op ware schaal en in 3D te oefenen. De Amerikaanse Mayo Clinic heeft hiervoor zelfs al eigen 3D printing labs.

Verder liet het Medisch Spectrum Twente (MST) in augustus zien hoe het 3D-printing inzet als onderdeel van een techniek om een nieuwe onderkaak te maken. De 3D-printers van het Saxion Fablab vormen een belangrijke schakel in het proces. Via deze techniek worden de zaagmallen gemaakt voor zowel kuit als kaak. Dit gebeurt zo gedetailleerd dat de nieuwe botdelen altijd passen. Het plaatsen van nieuwe stukjes bot is bijvoorbeeld nodig als in de onderkaak een tumor moet worden verwijderd.

Om in de nieuwe kaak ook weer een gebit te kunnen plaatsen, worden met dezelfde technieken al implantaten geplaatst en huid die als tandvlees moet gaan functioneren, terwijl het bot nog in het kuitbeen zit.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DNA-bolletjes data
Data veilig en droog opslaan in DNA-bolletjes
Hartstilstand
Smartwatch registreert hartstilstand en redt levens
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Volg jij ons al?