Search
Close this search box.
Search

3D-printing ingezet bij knieprothese in Maastricht UMC+

3D-printing wordt steeds vaker toegepast ter ondersteuning van operaties. Eerder deze maand nog kwam het Amsterdam UMC met een 3D-geprint longfantoom waarmee veel nauwkeurig bestralingstesten uitgevoerd kunnen worden. Nu hebben orthopedisch chirurgen van het Maastricht UMC+ een nieuwe 3D-techniek toegepast waarmee een knieprothese effectiever geplaatst kan worden.

De chirurgen gebruikten een 3D-geprinte mal gebaseerd op de unieke anatomie van een individuele patiënt. Met name bij het uitvoeren van complexere operaties biedt 3D-printing volgens het MUMC+ voordelen. De orthopedisch chirurg kan zich beter voorbereiden en de prothese kan nauwkeuriger worden geplaatst.

3D-geprinte kniemal

Jaarlijks krijgen honderden patiënten in het Maastricht UMC+ een knieprotheses. Het is echter geen lopendebandwerk, want niet iedere patiënt is identiek. Ook zijn er verschillen in complexiteit van de aandoening. In de complexere gevallen kan de orthopeed tegenwoordig de keuze maken om een mal van de knie te laten maken door middel van een 3D-print. Daarvoor is alleen een CT-scan van de aangedane knie nodig.

Op basis van de scan wordt een virtueel model gemaakt waarop de chirurg de gehele anatomie van de knie tot in detail kan bekijken. Alle hoeken en afmetingen (ook in relatie tot heup en enkel) worden in kaart gebracht. De chirurg kan zich zo beter voorbereiden en komt tijdens de operatie niet voor verassingen te staan. Vervolgens wordt op basis van het model een 3D-geprinte mal gemaakt die precies over de knie past. Hierin zijn alle benodigde zaagsnedes en plekken gemarkeerd waarop de prothese bevestigd moet worden, zodat de operatie goed kan verlopen.

Virtuele voorbereiding helpt

Orthopedisch chirurg dr. Tim Boymans van het Maastricht UMC+ paste de techniek onlangs voor het eerst bij een patiënt toe: “Het ging om een complexe casus, waarbij ook sprake was van een verkeerd genezen dijbeenbreuk. Dat bemoeilijkt de uitlijning en plaatsing van een knieprothese. Door de virtuele voorbereiding en de 3D-geprinte mal verliep de operatie soepel en gaat het inmiddels goed met de patiënt.”

Een knieprothese is vaak nodig bij patiënten met gevorderde artrose. Daarbij wordt de eigen knie vervangen door een kunstknie gemaakt van hoogwaardig metaal en kunststof. Dat verbetert de mobiliteit aanzienlijk. De knieprothese die in het Maastricht UMC+ wordt gebruikt is één van de meest doorontwikkelde protheses die op dit moment beschikbaar is. Deze is zo ontworpen dat de kunstknie qua bewegen zoveel als mogelijk lijkt op de eigen knie.

Veel beter inzicht door 3D-printing

Het maken van een 3D-geprinte mal voor een knieprothese is op zich niet nieuw, het gebruik ervan bij dit nieuw type knieprothese is dat wel. De planning voor de operatie en het gebruik van de 3D-mal verschaft de chirurg volgens het MUMC+ een veel beter inzicht dan voorheen. De 3D-geprinte mal is daarnaast zodanig ontworpen dat het zeer gebruiksvriendelijk is voor de orthopedisch chirurg en het operatieteam.

Enkele recente artikelen over 3D-printing:

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?