Search
Close this search box.
Search

3D-printing levert Haga veel besparingen op

3D-printing begint geleidelijk aan normaal te worden. De technologie wordt voor steeds meer doeleinden ingezet: om te helpen bij het maken van een nieuwe onderkaak, bij gezichtsprotheses, om mallen te maken voor bijvoorbeeld een knieprothese op maat. Het Haga Ziekenhuis werkt sinds een half jaar met zo’n printer en schetst wat de voordelen zijn.

Het Haagse ziekenhuis heeft veel profijt van de 3D-printer die het sinds een half jaar in gebruik heeft. De Ultimaker 3 is een gezamenlijk initiatief van het InnovatieLab en de Instrumentele Dienst Klinische Fysica. Hij print onder meer druppelsensorhouders, scopehouders of zelfs een schedel. De hulpmiddelen worden ontworpen door medisch instrumentatietechnicus Arthur van der Mast ontwerpt. Het Haga Ziekenhuis stelt dat er met 3D-printing tienduizenden euro’s bespaard worden.

Beschermen dure medische apparatuur

Van der Mast is naar eigen zeggen tegenwoordig de helft van zijn werktijd druk met het ontwerpen van houders en plaatjes die, uitgeprint door de Ultimaker, dure medische apparaten beter op hun plek houden. Een voorbeeld is de ‘probe-houders’ voor het JKZ heeft gemaakt. Een probe is het beweegbare deel (kop) van een CTG-apparaat (dat onder meer de harttonen van de foetus meet).

Daar gaan er per jaar zo’n zes van kapot, stelt van der Mast, omdat er geen houder is om ze in vast te klemmen. Zo’n houder heeft hij nu ontworpen. “Dat bespaart veel geld. Net als de druppelsensorhouders voor aan de pomp van een infuuspaal. Die druppelsensors worden nu over het infuus heen gegooid omdat er is niks is om ze aan vast te klemmen. Als iemand dan met zo’n infuuspaal door de gang loopt, valt die sensor er makkelijk af. Daar heb ik ook een houder voor ontworpen.”

Over de druppelsensorhouder doet de Ultimaker circa 7 uur. Een schedel laten uitprinten duurt zeker drie dagen. Van der Mast hierover: “Ik kan hem beelden uit een MRI- of CT-scanner in 3D laten uitprinten. En dan kan ik selecteren wát ik hem precies laat uitprinten, zoals bijvoorbeeld de vaten in de schedel. Zo kunnen artsen aan de hand van de uitgeprinte schedel bepalen hoe ze de operatie gaan doen. Nu is dat nog lastig omdat het printen zo lang duurt, maar in de toekomst wordt de techniek natuurlijk steeds beter en behoort dit echt tot de mogelijkheden.”

Mogelijkheden 3D-printing ‘eindeloos’

De 3D-printer kan verschillende kunststoffen printen. Die hebben allemaal een andere taaiheid of treksterkte. Van der Mast kijkt wat in elk specifieke geval het beste werkt. De mogelijkheden van 3D-printing zijn volgens hem eindeloos, zoals ook al blijkt uit de regelmatige berichtgeving er over. “Er zijn al bedrijven die stukken schedel printen om echt bot te vervangen. Maar zo ver gaan we hier nog niet, daar zit natuurlijk ook een veiligheidsaspect aan.”

Van der Mast staat echter open voor ideeën op afdelingen zijn. “Zo was er iemand op de gipskamer die braces wilde uitprinten ter vervanging van gips. Die braces hebben een spinnenwebachtige structuur en zijn van materiaal waarmee je ook het water in kunt. Studenten van de TU Delft hebben een scanapparaat gemaakt waarmee je een arm kunt scannen en dat beeld kun je doorsturen naar de 3D-printer. Helaas duurt dat proces nu nog te lang, maar voor de toekomst is het zeker een mogelijkheid.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?