3D-printing levert Haga veel besparingen op

2 november 2018
6-4-RHG_HagaZiekenhuis
Technologie
Nieuws
Het Haagse ziekenhuis heeft veel profijt van de 3D-printer die het sinds een half jaar in gebruik heeft. De Ultimaker 3 is een gezamenlijk initiatief van het InnovatieLab en de Instrumentele Dienst Klinische Fysica. Hij print onder meer druppelsensorhouders, scopehouders of zelfs een schedel. De hulpmiddelen worden ontworpen door medisch instrumentatietechnicus Arthur van der Mast ontwerpt. Het Haga Ziekenhuis stelt dat er met 3D-printing tienduizenden euro’s bespaard worden.

Beschermen dure medische apparatuur

Van der Mast is naar eigen zeggen tegenwoordig de helft van zijn werktijd druk met het ontwerpen van houders en plaatjes die, uitgeprint door de Ultimaker, dure medische apparaten beter op hun plek houden. Een voorbeeld is de 'probe-houders' voor het JKZ heeft gemaakt. Een probe is het beweegbare deel (kop) van een CTG-apparaat (dat onder meer de harttonen van de foetus meet). Daar gaan er per jaar zo’n zes van kapot, stelt van der Mast, omdat er geen houder is om ze in vast te klemmen. Zo'n houder heeft hij nu ontworpen. "Dat bespaart veel geld. Net als de druppelsensorhouders voor aan de pomp van een infuuspaal. Die druppelsensors worden nu over het infuus heen gegooid omdat er is niks is om ze aan vast te klemmen. Als iemand dan met zo'n infuuspaal door de gang loopt, valt die sensor er makkelijk af. Daar heb ik ook een houder voor ontworpen." Over de druppelsensorhouder doet de Ultimaker circa 7 uur. Een schedel laten uitprinten duurt zeker drie dagen. Van der Mast hierover: "Ik kan hem beelden uit een MRI- of CT-scanner in 3D laten uitprinten. En dan kan ik selecteren wát ik hem precies laat uitprinten, zoals bijvoorbeeld de vaten in de schedel. Zo kunnen artsen aan de hand van de uitgeprinte schedel bepalen hoe ze de operatie gaan doen. Nu is dat nog lastig omdat het printen zo lang duurt, maar in de toekomst wordt de techniek natuurlijk steeds beter en behoort dit echt tot de mogelijkheden."

Mogelijkheden 3D-printing 'eindeloos'

De 3D-printer kan verschillende kunststoffen printen. Die hebben allemaal een andere taaiheid of treksterkte. Van der Mast kijkt wat in elk specifieke geval het beste werkt. De mogelijkheden van 3D-printing zijn volgens hem eindeloos, zoals ook al blijkt uit de regelmatige berichtgeving er over. "Er zijn al bedrijven die stukken schedel printen om echt bot te vervangen. Maar zo ver gaan we hier nog niet, daar zit natuurlijk ook een veiligheidsaspect aan.” Van der Mast staat echter open voor ideeën op afdelingen zijn. “Zo was er iemand op de gipskamer die braces wilde uitprinten ter vervanging van gips. Die braces hebben een spinnenwebachtige structuur en zijn van materiaal waarmee je ook het water in kunt. Studenten van de TU Delft hebben een scanapparaat gemaakt waarmee je een arm kunt scannen en dat beeld kun je doorsturen naar de 3D-printer. Helaas duurt dat proces nu nog te lang, maar voor de toekomst is het zeker een mogelijkheid."   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!