Bij 62 procent van de huisartsenpraktijken is een e-consult al mogelijk. Het daadwerkelijke gebruik ervan is echter nog niet zo hoog (4% van alle patiënten in 2017), ook al biedt het e-consult meerwaarde voor huisartsenpraktijken en patiënten. Om huisartsen op weg te helpen en de kansrijke e-health-toepassing een impuls te geven, hebben huisartsenorganisaties LHV en NHG samen met Nictiz een interactief handboek voor huisartsenpraktijken ontwikkeld: ‘E-consult, hoe regelen we dat?!’ Het is 9 juli overhandigd aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS.
De digitalisering van de zorg, waaronder de huisartsenzorg, is volop in ontwikkeling. Toch blijft het gebruik van de mogelijkheden zoals het e-consult achter. Onbekendheid met e-consult speelt daarbij een belangrijke rol, zo bleek al uit de eHealth-monitor 2017. Patiënten weten vaak niet welke digitale mogelijkheden er bij hun huisartsenpraktijk zijn. Huisartsen hebben op hun beurt vaak simpelweg de tijd (en kennis) niet om patiënten op deze mogelijkheden te wijzen. ‘E-consult, hoe regelen we dat?! Handboek voor huisartsenpraktijken’ speelt hierop in.Huisartsen moeten e-consult stimuleren
De belangrijkste les uit een reeks opgenomen praktijkvoorbeelden is dat het initiatief bij de huisartsenpraktijken moet liggen, om het gebruik door patiënten te stimuleren. Zij zijn aan zet om met het e-consult te starten, op te schalen en onder de aandacht van hun patiënten te brengen. Daarom wordt het handboek breed verspreid onder huisartsen in Nederland. Voor elke fase, van oriëntatie tot implementatie, biedt het interactieve handboek praktische informatie, zoals:- Antwoorden op vragen over de meerwaarde voor de huisartsenpraktijk en patiënten.
- Informatie over declaratiemogelijkheden.
- Argumentenwijzers die helpen bij het maken van inrichtingskeuzes.
- Tips en tricks voor de toepassing en opschaling van het e-consult.
- Een communicatietoolkit waarmee huisartsen het e-consult onder de aandacht van patiënten kunnen brengen.