62 procent huisartsen biedt e-consult, gebruik beperkt

di 10 juli 2018 - 07:00
Kantoor-laptop-vrouw-MedMij
eHealth
Nieuws

Bij 62 procent van de huisartsenpraktijken is een e-consult al mogelijk. Het daadwerkelijke gebruik ervan is echter nog niet zo hoog (4% van alle patiënten in 2017), ook al biedt het e-consult meerwaarde voor huisartsenpraktijken en patiënten. Om huisartsen op weg te helpen en de kansrijke e-health-toepassing een impuls te geven, hebben huisartsenorganisaties LHV en NHG samen met Nictiz een interactief handboek voor huisartsenpraktijken ontwikkeld: ‘E-consult, hoe regelen we dat?!’ Het is 9 juli overhandigd aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS.

De digitalisering van de zorg, waaronder de huisartsenzorg, is volop in ontwikkeling. Toch blijft het gebruik van de mogelijkheden zoals het e-consult achter. Onbekendheid met e-consult speelt daarbij een belangrijke rol, zo bleek al uit de eHealth-monitor 2017. Patiënten weten vaak niet welke digitale mogelijkheden er bij hun huisartsenpraktijk zijn. Huisartsen hebben op hun beurt vaak simpelweg de tijd (en kennis) niet om patiënten op deze mogelijkheden te wijzen. ‘E-consult, hoe regelen we dat?! Handboek voor huisartsenpraktijken’ speelt hierop in.

Huisartsen moeten e-consult stimuleren

De belangrijkste les uit een reeks opgenomen praktijkvoorbeelden is dat het initiatief bij de huisartsenpraktijken moet liggen, om het gebruik door patiënten te stimuleren. Zij zijn aan zet om met het e-consult te starten, op te schalen en onder de aandacht van hun patiënten te brengen. Daarom wordt het handboek breed verspreid onder huisartsen in Nederland. Voor elke fase, van oriëntatie tot implementatie, biedt het interactieve handboek praktische informatie, zoals:
  • Antwoorden op vragen over de meerwaarde voor de huisartsenpraktijk en patiënten.
  • Informatie over declaratiemogelijkheden.
  • Argumentenwijzers die helpen bij het maken van inrichtingskeuzes.
  • Tips en tricks voor de toepassing en opschaling van het e-consult.
  • Een communicatietoolkit waarmee huisartsen het e-consult onder de aandacht van patiënten kunnen brengen.
In het handboek zijn zoals al aangegeven veel ervaringen, ideeën en tips van huisartsen, praktijkmanagers en patiënten opgenomen. In oktober 2017 kondigde Nictiz al aan dergelijke partijen te zoeken. Ongeveer 45 huisartsenpraktijken en tien patiënten hebben een bijdrage geleverd en hun eigen ervaringen gedeeld. Zij kunnen als geen ander vertellen wat wél en wat niet werkt in de praktijk, zodat anderen van deze ervaringen kunnen leren.

Huisartsen weten onvoldoende over declaratie-opties

Afgelopen februari bleek uit de ‘Actieagenda e-consult bij de huisarts’ dat huisartsen vaak onvoldoende op de hoogte zijn van de declaratiemogelijkheden voor e-consulten. Zorgtoezichthouder NZa heeft per januari 2018 de mogelijkheden voor declaratie van een e-consult verruimd. Nu declareren veel huisartsen voor hun e-consulten nog de helft van de vergoeding van een regulier consult. Zij mogen voor een e-consult echter zelfs een dubbel regulier consult declareren, mits de zorgverlening zowel inhoudelijk als qua tijdsbesteding vergelijkbaar is met de zorgverlening die in een dubbel face-to-face consult wordt geboden. De vergoeding voor een e-consult is namelijk niet afhankelijk van de vorm, maar van de tijdsinvestering en de geleverde zorgverlening. Bettine Pluut, programmamanager Patiëntparticipatie en eHealth bij Nictiz, stelde dan ook dat het belangrijk is dat huisartsen goede op de hoogte zijn van de brede declaratiemogelijkheden voor een e-consult. “Financiering wordt nu (onterecht) als een van de belangrijkste belemmeringen gezien, en dat is zonde.”
Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!