Philips koopt Nederlandse platformaanbieder VitalHealth

8 december 2017
henk-valk-ceo-philips-benelux-en-laurens-van-der-tang-ceo-vitalhealth.download_edited-scaled
eHealth
Nieuws
De overname van Vitalhealth moet de positie versterken van Philips als aanbieder van geïntegreerde e-health-oplossingen om de zorg voor zowel patiënt als zorgverlener te verbeteren. Verder verwacht de aanbieder van gezondheidstechnologie dat Philips beter vertegenwoordigd zal worden in de eerstelijnszorg en in regionale zorgnetwerken. Net zoals bij Forcare is er geen overnameprijs bekend gemaakt. VitalHealth is een Nederlandse aanbieder van e-health applicaties voor mensen met chronische aandoeningen zoals COPD, hartfalen, diabetes, depressie en voor kwetsbare ouderen. De oplossingen van de onderneming dienen mensen meer inzicht te geven in hun gezondheid, de behandeling en status van hun chronische aandoening en stelt hen in staat om online met hun behandelaren en mantelzorgers te communiceren. Daarnaast maakt VitalHealth het mogelijk om zorgverleners multidisciplinair te laten samenwerken rondom een patiënt, bijvoorbeeld in regionale zorgnetwerken. Verder levert VitalHealth analysefuncties voor inzichten in de totale patiëntpopulatie, om de effectiviteit van zorg aan te kunnen tonen. De toevoeging van VitalHealth’s oplossingen aan het portfolio is volgens het concern een volgende stap voor Philips als aanbieder van geïntegreerde zorgoplossingen.

Totaalpakket geïntegreerde oplossingen

“Deze acquisitie helpt ons een totaalpakket van geïntegreerde oplossingen te leveren waarmee data makkelijker door de patiënt en de verschillende zorgverleners kunnen worden gebruikt ten behoeve van betere zorg voor chronisch zieken,” vertelt Henk Valk, CEO Philips Benelux, in een persbericht. “VitalHealth zal ons helpen om met een uitbreiding van digitale zorgoplossingen een bijdrage te leveren aan de transitie van een volume-gedreven naar een waardegedreven zorgsysteem. VitalHealth’s sterke positie in de eerste-lijnszorg gecombineerd met onze aanwezigheid in de tweede lijn helpt ons bij het leveren van oplossingen voor volledig geïntegreerde regionale zorg.”

Marktleiderschap in Population Health Management

Laurens van der Tang, CEO van VitalHealth, verwacht dat de onderneming zijn productontwikkeling onder de vleugels van Philips kan versnellen en dat beide partijen samen een mondiale marktleiderspositie kunnen innemen op het gebied van Population Health Management. Dat staat voor een proactieve benadering om de gezondheid van grote patiëntenpopulaties zoals chronisch zieken te verbeteren en de bijbehorende kosten te verlagen. Dit betekent dat patiënten meer mogelijkheden moeten krijgen om zelf actief met hun ziekte om te kunnen gaan, terwijl zorgverleners in staat moeten zijn om sneller te identificeren welke mensen aandacht nodig hebben, en informatie makkelijker te delen. Als laatste is het inzichtelijk maken van de effectiviteit van zorg een belangrijk onderdeel van populatiezorg in een waardegedreven zorgsysteem.

Aanvulling op Wellcentive-portfolio

Philips levert sinds de overname van Wellcentive in 2016 IT-oplossingen voor het importeren, combineren en analyseren van klinische, financiële en declaratiegegevens afkomstig van meerdere ziekenhuis- en zorgsystemen. Het Philips-aanbod bestaat onder meer uit patiënt-programma’s voor monitoring op afstand, het waarschuwen van noodhulpdiensten en medicatiebeheer. VitalHealth biedt een persoonlijke gezondheidsomgeving die patiënten in staat stelt om een actieve rol te spelen bij het verbeteren van hun eigen gezondheid en een regionaal e-health platform dat zorgverleners de mogelijkheid biedt om patiëntgegevens te integreren met gegevens uit diverse IT systemen, om zo snel inzicht te krijgen in de gehele populatie. De producten en diensten van VitalHealth zijn een aanvulling op de Philips Wellcentive-oplossingen om uitkomsten te verbeteren. De gecombineerde portfolio’s moeten ondersteuning bieden aan zorgverleners bij het identificeren van risicopatiënten en het verlenen van zorg aan deze populaties. VitalHealth heeft een hoofdkantoor in Ede en levert producten en diensten aan ruim 100 zorgnetwerken in onder meer Nederland, België, de Verenigde Staten, India, China, Zweden en Duitsland. Er worden zo’n 130.000 zorgverleners en meer dan 6 miljoen patiënten mee ondersteund. Het bedrijf is in 2006 opgericht door de Mayo Clinic (Verenigde Staten) en Noaber Foundation (Nederland) en heeft ongeveer 200 medewerkers.