Search
Close this search box.
Search

Aan de kleur van je vinger een hartritmestoornis ontdekken!

In Limburgse ziekenhuizen is deze week een pilotproject gestart. Sinds gisteren schrijven de afdelingen cardiologie de app FibriCheck voor. Deze app, ontwikkeld door de Limburgse start-up Qompium stelt vast of u last heeft van voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen. Het meet de kleurveranderingen in de vingertop en stuurt deze resultaten door naar de behandelend arts.

“Qompium is het resultaat van een uit de hand gelopen proefschrift van mijn medeoprichters, zo zegt Bieke van Gorp, één van de oprichters. “In 2014 gingen zij onderzoeken of het mogelijk was om voorkamerfibrillatie te meten via smartphone, waarvoor ze samenwerkten met de Mobile Health Unit van de Universiteit Hasselt met en Ziekenhuis Oost-Limburg.”

20% van alle beroertes komt voort uit voorkamerfibrillaties. En 75% daarvan had voorkomen kunnen worden als het tijdig was vastgesteld. Maar daar zit hem nu juist de crux, er zijn weinig tot geen symptomen waarneembaar. Bij de huisarts krijg je slechts een momentopname en hartritmestoornissen zijn niet constant, dus is deze waarneming lang niet altijd betrouwbaar. Door hartpatiënten vroeger te screenen kan het aantal beroertes door voorkamerfibrillatie drastisch worden ingeperkt. “En niet te vergeten: patiënten die al een ingreep hebben ondergaan, kunnen beter en sneller worden opgevolgd”, aldus Van Gorp.

Medisch gevalideerd

 “Eigenlijk hebben we bewust gekozen voor een moeilijk traject, waarbij we een CE-accreditatie moesten aanvragen”, zegt Bieke van Gorp, “want veel ontwikkelaars dumpen hun app in de consumentenmarkt. Natuurlijk hebben we wel een aantal concurrenten, maar zij zijn niet medisch gevalideerd.”

“De app betekent een enorme meerwaarde voor de cardioloog, want hij is diegene die ze voorschrijft. Via het online platform dat bij de applicatie hoort, kunnen ze de metingen per patiënt op de voet volgen. FibriCheck mag dus gerust worden beschouwd als een innovatief product in een redelijk traditionele markt. Niet alleen kunnen de stoornissen over een veel ruimer tijdbestek worden geëvalueerd, bovendien is er geen enkele andere applicatie die hetzelfde kan.”

In de huidige pilot wordt FibriCheck getest door 3 ziekenhuizen. “De reacties zijn positief”, zegt Van Gorp tevreden. De planning is dan ook niet om de app binnen België te houden. Er zijn reeds gesprekken op de internationale markt bezig om ook daar door te breken. “De uitdaging zal erin bestaan om te beantwoorden aan de medische formaliteiten in verschillende landen”, geeft Van Gorp aan.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?