Search
Close this search box.
Search

Aandacht voor mondgezondheid kinderen met online poetsles

Afgelopen week heeft het Ivoren Kruis, samen met Colgate-elmex en de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten (NVM-mondhygiënisten) een online tandenpoetsles georganiseerd voor kinderen van een Bleiswijkse basisschool. Die konden online mee oefenen met behulp van zogenoemde poetskoffers die door de kinderen zelf bezorgd werden. De mondgezondheid van kinderen is tijdens de coronacrisis achteruit gegaan en verdient daarom extra aandacht.

De online tandenpoetsles werd dinsdag 26 januari gegeven door NVM-mondhygiënisten voorzitter Manon van Splunter. Tijdens de les kregen leerlingen van de basisschool Klimophoeve in Bleiswijk op een leuke manier informatie over mondgezondheid, het gebit, tandenpoetsen, gaatjes en de zeven eet- en drinkmomenten.

Mondgezondheid kinderen

Onlangs werd in het Jeugdjournaal aandacht besteed aan het feit dat de mondgezondheid van kinderen tijdens de coronacrisis achteruit gegaan is. Doordat de scholen gesloten zijn, wordt er minder aandacht besteed aan mondzorg voorlichting. Mede daardoor startten het Ivoren Kruis, Colgate-elmex en de NVM-mondhygiënisten het initiatief om de kinderen op afstand te gaan ‘leren poetsen’ en informeren over het belang van een gezond gebit.

Tijdens de online poetsles kunnen kinderen met behulp van materialen uit de poetskoffers thuis daadwerkelijk geoefend worden met tandenpoetsen. De oefenkoffers werden voor de les door de kinderen zelf rondgebracht. De online poetsles voor mondgezondheid is een voorbeeld van hoe mondzorgverleners tijdens de coronacrisis op andere manieren hun preventie-activiteiten ter voorkoming van cariës en andere mondproblemen kunnen uitvoeren.

Hou je mond gezond

NVM -mondhygiënisten ondersteunt het project ’Hou je mond gezond’ van het Ivoren Kruis en Colgate-elmex. Het Ivoren Kruis is een wetenschappelijke vereniging van tandartsen, mondhygiënisten en andere mondzorgverleners. Doelstelling en ambitie van het Ivoren Kruis is de mondgezondheid in Nederland op een zodanig hoog niveau te brengen dat een gezonde mond en een gaaf gebit voor elke inwoner van jongs af aan tot op hoge leeftijd binnen bereik komt.

Colgate-elmex is een partner van het Ivoren Kruis en ondersteunt het ‘Hou je mond gezond’-project door poetskoffers, tandpasta samples en tandenborstels beschikbaar te stellen voor de poetslessen. Zo kunnen de kinderen zelf tijdens de les oefenen met tandenpoetsen en krijgen zij de juiste instructies.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?