AeroForm helpt patiënten bij borstreconstructie

14 november 2016
Nieuws

Een klein apparaat is op weg de wereld van borstreconstructie te veranderen. De AeroForm is ontwikkeld voor patiënten die herstellen van een dubbele borstamputatie bij borstkanker. Het aparaatje zorgt ervoor dat patiënten zelf thuis aan de slag kunnen met het oprekken van de huid in het borstgebied. Met het apparaat wordt de aanloop naar borstreconstructie operaties persoonlijker, sneller en comfortabeler.

Met de AeroForm hebben patiënten -letterlijk- zelf in de hand wanneer en hoe vaak het weefsel in het borstgebied wordt opgerekt. Het apparaat, wat werkt zonder naalden, gebruikt carbon dioxide in plaats van een traditionele saline oplossing. De eerste onderzoeken tonen dat gebruikers van de AeroForm gemiddeld een maand sneller klaar waren voor de borstreconstructie operatie dan gebruikers van een zoutwateroplossing, ook wel bekend als saline.

Zoutwateroplossing

De periode na het overwinnen van borstkanker is zwaar. Steeds meer patiënten kiezen voor een dubbele borstamputatie, waarop de vraag volgt of er een borstreconstructie operatie gewenst is. Is dit het geval, dan plaatst de arts een zogenaamde expander onder de huid. Deze expander heeft een klein klepmechanisme, waardoor de saline binnenstroomt. Dit rekt de expander en daarmee de huid op, om zo plek te maken voor de implantaten. Dit duurt gemiddeld twee maanden en vraagt om wekelijkse afspraken bij een arts of plastisch chirurg.

Dosis carbon dioxide

De AeroForm daarentegen werkt met carbon dioxide. Met een draadloze dosiscontrole kunnen zowel artsen als patiënten kiezen wanneer en hoeveel gas er in de expander losgelaten wordt. Hiervoor is de expander uitgerust met een patroon gevuld met gas. Dit proces kan per dag drie keer doorlopen worden, wat de complete behandelingstijd flink omlaag haalt. Bovendien kan de patiënt dit zelf thuis doen, wat wekelijkse afspraken overbodig maakt. Het proces is bovendien meer geleidelijk dan de traditionele oplossing, waardoor het minder ongemakkelijk is, aldus plastisch chirurg James Appel.

Onderzoeksresultaten zijn positief

De AeroForm bevindt zich momenteel in de onderzoeksfase, geïnitieerd door Columbia University. Hoofdonderzoek Jeffrey Asscherman is van mening dat het apparaat een grote verandering in de wereld van borstreconstructie kan betekenen. Hoewel er al meerdere methodes als alternatief voor de zoutoplossing zijn aangedragen, is de AeroForm de eerste een verbetering lijkt te zijn.

Van de 150 vrouwen die participeren in de tests gaf 98% aan dat het apparaat makkelijk in gebruik is. Zij waren bovendien in gemiddeld 21 dagen klaar voor de operatie, tegenover de 46 dagen die de zoutoplossing vraagt. Het onderzoek wees uit dat de AeroForm in veiligheid niet onderdoet voor de zoutoplossing.

De positieve resultaten leiden ertoe dat de makers van de AeroForm, AirXpanders in Palo Alto, Californië, een aanvraag in hebben gediend bij de FDA. Het bedrijf hoopt eind 2016 goedkeuring te krijgen. Het apparaat is al in gebruik in Australië, waar het in 2013 goedgekeurd werd.