Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Al tien jaar thuismonitoring bij Zwolse Isala ziekenhuis

Thuismonitoring voor zwangere vrouwen met behulp van digitale toepassingen lijkt relatief nieuw, maar in het Zwolse Isala ziekenhuis bestaat de optie tien jaar. Het begon in november 2007 als begon een zorgvernieuwingsproject, maar is nu gewone zorg binnen het Isala Vrouw-kindcentrum.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Bij thuismonitoring kunnen zwangere vrouwen die tien jaar geleden nog werden opgenomen, nu thuis blijven voor hun controles. Risico-zwangeren worden één dag opgenomen. Tijdens die dag wordt er geoefend met Sense4Baby, het apparaat waar vrouwen een hartfilmpje van hun ongeboren kind mee kunnen maken. Lukt dit, dan kunnen veel vrouwen naar huis. Iedere dag voor half negen moeten zij een filmpje maken en dat doorsturen naar Isala.

Volgens obstetrie-verpleegkundige Elly Bezembinder is er dagelijks telefonisch contact en komt er twee keer per week iemand langs voor thuisbezoek. “Op maandag komen de vrouwen die in de thuismonitoring zitten naar Isala voor andere controles zoals een echo en wij bespreken vervolgens het verdere beleid. De ene keer kan iemand weer naar huis met thuismonitoring, de andere keer volgt toch een opname.”

Thuismonitoring als fijn ervaren

Vrouwen vinden thuismonitoring over het algemeen fijn, stelt Bezembinder. “Het is geen moeten. Sommigen willen liever opgenomen worden en dat kan ook. Maar wie thuis is, kan gewoon bij het gezin blijven, hoeft geen kamer te delen met een andere patiënt, je man hoeft niet iedere dag langs te komen en – het klinkt raar – je eigen omgeving is veel schoner dan de ziekenhuisomgeving waar toch altijd risico is op een infectie.”

Wie thuis wordt gemonitord, heeft wel een aantal restricties. Geen huishoudelijk werk, niet autorijden, geen boodschappen doen. “Bezembinder: “Je bent immers opgenomen, alleen is de zorg verplaatst van ziekenhuis naar thuis.’

Invoering Sense4Baby-technologie

Een grote verandering in de afgelopen tien jaar thuismonitoring vond in 2016 plaats met invoering van Sense4Baby, een apparaat waarmee vrouwen zelf het hartfilmpje kunnen maken. Ook onder meer het Deventer ziekenhuis past deze technologie sinds 2016 toe.

Bezembinder: “Tot die tijd kwamen wij iedere dag langs voor het maken van een filmpje. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Met het apparaat thuis kun je geen hartfilmpje maken van een tweeling, dus dan komen wij nog wel iedere dag langs. En nu hebben wij een vrouw in de thuismonitoring met milde zwangerschapsvergiftiging, daar gaan wij ook iedere dag op huisbezoek om de bloeddruk te controleren.”

Er kunnen maximaal tien vrouwen tegelijk in de thuismonitoring. “Maar dat aantal hebben wij nog nooit gehaald. Ook hebben wij een maximale rijtijd van 45 minuten,” aldus Elly bezembinder.

Wel of niet goedkoper

Afgelopen september concludeerde de NOS op basis van onder meer uitspraken van de
Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) dat thuismonitoring met behulp van e-health toepassingen voor miljoenen aan besparingen kan zorgen. Daarbij werd de thuismonitoring door het Isala ziekenhuis als voorbeeld aangehaald.

Volgens zorgeconoom Wim Groot wordt de zorg als geheel met dergelijke initiatieven echter niet goedkoper. Het comfort voor patiënten die thuis kunnen blijven, wordt vergroot. Maar omdat dit soort projecten meestal onder supervisie van de ziekenhuizen blijft, is er vooralsnog sprake van verplaatsing van dure ziekenhuiszorg.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen