Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
6 december 2018
Artikel delen

Albert Schweitzer test bemiddelingsapp zorgprofessionals

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht) houdt in december 2018 een proef met een bemiddelingsapp voor zorgprofessionals. Het nieuwe zoek- en vindplatform heet MedicPlanner. Het doel van de pilot is om uit te vinden of de app kan helpen problemen als gevolg van groeiende personeelstekorten in de zorgsector tegen te gaan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Bemiddelingsapp MedicPlanner wordt getest op de Spoedeisende Hulp (SEH) en de Intensive Care (IC). Deze afdelingen kampen volgens het ASZ bij uitstek (net als in alle Nederlandse ziekenhuizen) met tekorten aan gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen. Mede daardoor staat de kwaliteit van de ziekenhuiszorg in Nederland onder druk. Als de proef slaagt, kan www.medicplanner.com direct worden uitgebreid naar andere afdelingen, andere functies en andere ziekenhuizen.

IC-rooster altijd gaten

Personeel inroosteren op zorgafdelingen is al complex. Dit wordt erger naarmate medewerkers in bepaalde functies erg schaars zijn. “Het rooster van de IC is een puzzel waarin altijd wel gaten zitten”, vertelt afdelingshoofd Otto van Haren. “Die proberen we eerst op te vullen door eigen medewerkers te vragen om extra diensten te werken.”

Waar dat niet lukt, moet Van Haren ongeveer twee weken van tevoren ZZP’ers en uitzendkrachten gaan zoeken via diverse bureaus. “Het is omslachtig en de uitkomst is onzeker. Van externe invallers hebben we niet altijd direct een betrouwbaar beeld van hun achtergrond en competenties. Kortom, er gaan wekelijks vele uren zitten in het zoek- en regelwerk.”

Inzicht beschikbaar personeel

De app moet dat proces sterk vereenvoudigen. Intensivist (medisch specialist IC-zorg) Michael Frank, die het idee van MedicPlanner uitwerkte, vertelt hierover: “We hebben in de Rotterdamse regio ook al een app waarin IC-afdelingen onderling aangeven wie nog bedden beschikbaar heeft en welk type bedden. Dat bespaart veel tijd en telefoontjes, wanneer een IC een patiënt op een andere IC wil onderbrengen. Met personeel gaan we dit nu ook zo doen.”

Freelancende verpleegkundigen en artsen kunnen straks een profiel aanmaken in de beveiligde app. Daarbij geven ze ook hun achtergrond, inclusief BIG-registratienummer en Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De handmatige controle daarop is dan niet meer nodig. Daarnaast geven de professionals hun beschikbaarheid op. De app stuurt volautomatisch een oproep aan degenen met het gewenste profiel om een bepaalde dienst in te vullen.

Afdelingshoofd Ton Bok van de SEH van het Albert Schweitzer verwacht dat de roosteraars straks direct een ‘match’ kunnen zien tussen een openstaande dienst en een kandidaat met de benodigde vaardigheden. “We kunnen direct contact leggen met de persoon in kwestie, zonder tussenkomst van derden. Dit scheelt veel tijd.”

MedicPlanner kan zelf roosteren

MedicPlanner is volgens de initiatiefnemers niet alleen geschikt voor het invullen van openstaande diensten, hij kan zelf het totale rooster opstellen. Dan moeten de eigen medewerkers van de afdeling ook een profiel hebben (met de unieke kenmerken van hun dienstverband, zoals het wel of niet draaien van nachtdiensten, vakanties).

Intensivist Frank vertelt dat dit ook de manier is waarop het ASZ het systeem gaat testen. “Aan onze eigen SEH- en IC-verpleegkundigen is gevraagd om een profiel aan te maken. Zo kunnen we de werking van de app eerst intern bekijken en uitproberen, voordat externen een account kunnen aanmaken.” Dat laatste wordt naar verwachting mogelijk vanaf maart 2019.

Bemiddelingsapp vereenvoudigt proces

Bemiddelingsapp MedicPlanner moet beweging en verandering brengen in een situatie die nu verre van optimaal is, stelt Frank tot besluit. “Roosteren en het dichten van gaten kost onevenredig veel tijd. Tijd is schaars in de zorg. We vereenvoudigen het proces, zoals Uber dat heeft gedaan met het direct koppelen van passagiers aan taxi’s. MedicPlanner valt of staat straks met een kwalitatief goede ‘vulling’ door zorgprofessionals binnen de app, dus we gaan er veel aandacht aan geven. Het past goed bij onze wens om een innovatief ‘verbeterziekenhuis’ te zijn.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen