ALS-patiënten communiceren via nieuw AI-device

Patiënten met het Lock in-syndroom kunnen via een AI aangedreven wearable weer communiceren. Dat is de belofte van de EyeControl, een device dat in het Verenigd Koninkrijk is ontwikkeld. Volgens de ontwikkelaars is het nu voor het eerst mogelijk dat deze doelgroep op verschillende niveau’s kan communiceren.

EyeControl lanceerde in het VK een crowd funding-campagne via IndieGoGo die de apparaten moeten financieren voor ALS-patiënten. Donaties zullen daarom worden verdubbeld om de devices door te ontwikkelen en bij zo veel mogelijk patiënten af te zetten tegen zo laag mogelijke kosten.
Het bedrijf achter EyeControl is de Israëlische start-up EyeFree Assisting Technology, dat in 2016 werd opgericht. Het bedrijf krijgt steun van de Europese Commissie en kent investeerders zoals Zora Ventures, Impact First Investments en Rimonci.

Wearable registreert beweging oogpupil

De EyeControl is een wearable dat op het hoofd wordt gezet en waarbij een camera bewegingen van de oogpupillen registreert. Hierdoor kunnen ALS=patiënten kiezen uit een virtueel keuzemenu met daarin verschillende vormen van interactie, bijvoorbeeld medisch of sociaal. Ook zijn features aan boord zoals drie keer knipperen met de ogen voor een noodoproep, voorgedefinieerde zinnen of gepersonaliseerde syntaxis.

De EyeControl is volgens de ontwikkelaars niet exclusief voor ALS-patiënten, maar breder voor patiënten met het Lock In-syndroom, dat ook kan worden gelinked aan bijvoorbeeld beroerte of zware hersenbeschadiging. Het Lock In-syndroom is een toestand waarbij de patiënt als het ware opgesloten zit in zijn eigen lichaam. Hij is zich wel bewust van zijn omgeving, maar hij kan zich niet meer bewegen of communiceren als gevolg van een volledige verlamming.

Eerder succes ALS-patiënten: BrainGate

Het is overigens niet de eerste keer dat technologie patiënten met het Lock In-syndroom weer laat communiceren. In 2017 publiceerde het Amerikaanse bedrijf Cyberkinetics, een spin-off van de University of Utah, een onderzoek waarbij ALS-patiënten middels een chip in de hersenen (BrainGate) weer konden communiceren. Inmiddels is het onderzoek BrainGate2 aan de gang.

In Nederland wordt ook gewerkt aan Brein-Computer Interfaces (BCI) die mensen kan helpen om via hersensignalen te communiceren en zelfs te typen. Eerder dit jaar haalde bijvoorbeeld de Nijmeegse startup MindAffect 1 miljoen euro op voor een BCI waarmee onder meer ALS-patiënten weer kunnen communiceren.

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en 
meld u snel aan!

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?