Search
Close this search box.
Search

AMC en VUmc voegen patiëntendossiers samen

Het AMC en VUmc zullen met ingang van 5 oktober de (digitale) patiëntendossiers samenvoegen tot één dossier per patiënt bij het Amsterdam UMC. Dit is een gevolg van de bestuurlijke fusie tussen beide ziekenhuizen waartoe in 2018 werd besloten. Door de samenvoeging van de patiëntendossiers hebben medewerkers op beide locaties van het AMC direct toegang tot de meest actuele medische informatie van patiënten die beide ziekenhuizen voor onderzoeken en/of behandelingen bezoeken.

Voor het leveren van de beste zorg is het belangrijk dat zorgprofessionals snel toegang hebben tot de juiste en meest recente medische informatie van een patiënt. Het samenvoegen van de patiëntendossiers van het AMC en VUmc draagt daar, doordat de gegevensuitwisseling sneller en naadloos verloopt, voor een belangrijke mate aan bij.

Koppelen patiëntendossiers

De samenvoeging van de patiëntendossiers, die dus op 5 oktober een feit is, betekent dat zorgverleners van beide locaties elkaar niet meer apart hoeven te informeren, waardoor behandeling sneller verloopt. Daarnaast biedt het ook voor patiënten veel voordelen. Zo hoeven zij tijdens onderzoeken of een behandelbezoek aan beide ziekenhuizen niet telkens dezelfde vragen te beantwoorden, bijvoorbeeld over persoonsgegevens of medicijnen.

Het samenvoegen van de patiëntendossiers van het AMC en VUmc heeft betrekking op patiënten die voor 2018 voor het laatst in het Amsterdam UMC geweest zijn voor een behandeling, onderzoek of afspraak. Alle patiënten die sinds 2018 het Amsterdam UMC bezocht hebben voor een afspraak, onderzoek of behandeling hebben al één medisch dossier. Daarmee werd gestart nadat de bestuurlijke fusie tussen beide, die in 2017 goedgekeurd en afgerond werd, een feit was.

Een van de eerste acties na het afronden van de bestuurlijke fusie, begin 2018, was het realiseren van directe online toegang tot de uitkomsten van onderzoeksresultaten zoals labuitslagen via via het patientenportaal. 

Bezwaar maken en juridische fusie

Uiteraard kunnen patiënten die dat willen nog altijd besluiten om de patiëntendossiers van het AMC en VUmc gescheiden te houden. Zij behouden dan dus een apart dossier in beide ziekenhuizen. Dat geldt ook voor patiënten die sinds 2018 beide ziekenhuizen bezocht hebben, maar bezwaar maakten tegen de samenvoeging van de patiëntendossiers.

Bezwaar maken kan via het bezwaarformulier op amsterdamumc.nl/patientendossier. Let wel: ook deze dossiers worden uiteindelijk samengevoegd tot één dossier op het moment dat de het AMC en VUmc juridisch gefuseerd zijn tot één organisatie.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?