Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
12 februari 2015
Artikel delen

AMC – Organisatiemodellen voor integratie Medische Technologie en ICT

AMC wil duidelijkheid over de optimale organisatorische inrichting van Medische Technologie ten opzichte van de centrale dienst ICT (ADICT).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Diverse technologische ontwikkelingen bij AMC en de implementatie van een nieuw EPD zorgen ervoor dat de werkgebieden van Medische Technologie en ICT elkaar steeds meer gaan raken. Een andere organisatievorm of samenwerkingsmodel ligt dan voor de hand.

De directeuren van ADICT en het directoraat Huisvesting, waar Medische Technologie onderdeel van uitmaakt, hebben M&I/Partners, door inzet van de adviseurs Sanneke van der Linden en Karin Zwiggelaar, gevraagd ondersteuning te leveren bij het verkennen van verschillende organisatiemodellen. Tijdens de verkenning zijn ook referentiebezoeken aan andere ziekenhuizen gebracht.

Het onderzoek heeft zowel bij de opdrachtgevers als bij de adviseurs tot belangrijke inzichten geleid.

“Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het niet meer de vraag is of beide vakgebieden met elkaar gaan integreren maar vooral wanneer en hoe. Het onderscheid tussen puur medisch apparaat en de ICT-werkplek vervaagt in rap tempo en het EPD komt dichter bij het bed. De zorgmedewerker moet daarbij vanuit één ICT-loket bediend worden.” Aldus Sanneke van der Linden.

Karin Zwiggelaar: “We zien dat best practices voor organisatorische samenvoeging van Medische Technologie en ICT in ziekenhuizen nog in ontwikkeling zijn. Het betreft “werk in uitvoering” waarbij het beste van beide werelden gaandeweg worden samengevoegd. Een aanpak waarbij je over een langere periode naar een eindmodel toewerkt lijkt effectiever dan de implementatie van een zogenaamd eindmodel. Dat vraagt wel om een doordachte aanpak.”.

Edwin Schuchmann, directeur van ADICT: “Met het onderzoek en advies van M&I/Partners hebben we inmiddels goed zicht op het beoogde organisatiemodel en de stappen die we moeten nemen om de integratie van Medische Technologie en ICT te realiseren. De eerste stap hebben we inmiddels met succes gezet.”

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen