Search
Close this search box.
Search

AMC patiënt ontpant tijdens operatie met privé bioscoop

Het AMC onderzoekt wat de invloed is van het aanbieden van een film of muziek ter ontspanning aan patiënten die met een plaatselijke verdoving geopereerd worden. Dat laat het medisch centrum weten in een persbericht. Bekeken wordt onder meer of het aanbieden van audio- of videocontent helpt bij het ontspannen tijdens een operatie of bij het bevorderen van het herstelproces.

Per 9 augustus is er een proef begonnen bij de afdeling Chirurgie van het AMC (Academisch Medisch Centrum waarbij mensen tijdens een operatie met een ruggenprik of onder lokale verdoving een film bekijken of naar muziek luisteren. Op de afdeling krijgen de komende tijd 25 patiënten een film te zien tijdens de operatie en mogen er 25 naar muziek luisteren. Er wordt gebruikgemaakt van videobrillen en hoofdtelefoons, zo vult Nu.nl aan. Na de operatie wordt hun hartslag en bloeddruk meerdere keren gemeten.

Een operatie is spannend voor een patiënt. Die spanning kan de beleving van de patiënt beïnvloeden, maar kan ook van invloed zijn op hoe iemand zich voelt tijdens, en zelfs na de operatie. Spanning en pijn worden nu vooral verminderd met medicatie. Maar wat als het op een andere manier kan, vroeg Marlies Schijven, chirurg en hoogleraar op het gebied van gaming en simulatie, zich af. "De spanning voor een patiënt kan mogelijk ook met andere, aanvullende middelen, zoals een videobril of door het luisteren naar je favoriete rustgevende muziek worden gereduceerd."

Dinsdag 9 augustus werd de eerste patiënt aan haar enkel geopereerd terwijl zij de film ‘De Nieuwe Wildernis’ bekeek. "Ik vond het echt een verrijking, het voelde als een luxe, terwijl iedereen aan het werk was keek ik naar een film", aldus de patiënt. Voor alle patiënten die meedoen aan dit onderzoek geldt: als de film nog niet is afgelopen omdat de operatie klaar is, kunnen ze met een waardebon van Pathé Thuis de film alsnog verder af kijken.

Bekijk hier de video

###amc-privebioscoop###

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?