Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
23 januari 2017
Artikel delen

André Kuipers opent nieuw OK-centrum UMC Utrecht

Het UMC Utrecht heeft vrijdag de nieuwe OK-afdeling officieel laten openen door de Nederlandse astronaut André Kuipers. De afdeling omvat 23 operatiekamers en telt bijna 10.000m2 oppervlakte. De OK’s zijn volgens het UMC uitgerust met de nieuwste apparatuur en luchtbehandeling om de meest complexe zorg te verlenen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De vernieuwing was volgens UMC Utrecht nodig omdat er steeds meer apparatuur tijdens een operatie beschikbaar moet zijn.  Het nieuwe operatiecomplex telt onder meer twee hybride OK’s. In deze ruimtes is ook röntgenapparatuur aanwezig waardoor chirurgen als het ware een routenavigator hebben tijdens het opereren. Bij complexe behandelingen is dit een welkome ondersteuning, zo vertelt vaatchirurg Van Herwaarden in onderstaande begeleidende video.

###Andre Kuipers###

Speciaal communicatiesysteem

De nieuwe OK’s zijn in oppervlakte groter en voorzien van de nieuwste apparatuur en luchtbehandeling. Ze beschikken over een speciaal communicatiesysteem, waarmee een arts tijdens een operatie kan overleggen met een collega buiten de OK. Zo kan cruciale informatie op een snelle manier worden gedeeld wat een ingreep bespoedigd. Iedere OK heeft nu een meekijkruimte met beeld- en spraakverbinding, zodat de ingreep van dichtbij gevolgd kan worden zonder dat belangstellenden of mensen die in opleiding zijn in de operatiekamer zelf aanwezig hoeven te zijn. Dit reduceert het aantal deurbewegingen en maakt de ruimte minder infectiegevoelig.

Verder staan de voorraden van materialen en instrumenten, die voorheen op verschillende plekken opgeslagen werden, nu op één centrale plek. Het beheer van deze voorraden met behulp van  barcodescanners zorgt ervoor dat goederen automatisch worden besteld en traceerbaar zijn. Daarnaast gaan deze goederen via een andere ingang de OK in dan de patiënten en medewerkers.

10 jaar voorbereiding

De voorbereidingen voor het nieuwe OK-centrum zijn al tien jaar geleden begonnen, aldus Joly Kenbeek, programmamanager OK-centrum van het UMC Utrecht. “Daar zijn alle disciplines die binnen het OK-centrum werken bij betrokken. Op een operatiekamer komen heel veel processen bij elkaar en die moeten allemaal naadloos op elkaar aansluiten. Op het moment dat er ergens iets verandert, werkt dat als omvallende dominosteentjes op veel processen binnen het ziekenhuis door.”

Van de belangrijkste inrichtingsobjecten zijn eerst schaalmodellen gemaakt, waarmee opstellingen van alle specialismen werden gesimuleerd. Er werd ook een ‘dummy OK’ gerealiseerd waar met echte operatieteams tussen deuren van plakband, kale operatietafels en beweegbare armen voor apparatuur op ware grootte, nauwkeurig werd gekeken naar de werkprocessen. Pas daarna begon het echte bouwen, aldus Kenbeek.

Meer nieuws over OK van de toekomst

Lees op de internationale website van ICT&health meer over operatiekamers van de toekomst in het bericht Karolinska University Hospital builds flexible operating room around surgical team.

Wilt u als zorgprofessional, bestuurder, IT-er, beleidsmaker of patiënt ook op de hoogte blijven van alle relevante technologische ontwikkelingen in de zorg? Bezoek ons dan op 26 januari a.s. op het ICT&health Experience congres voor de zorg in het Beatrix Theater in Utrecht. Claim hier uw GRATIS TICKET!

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen