Apneu-startup NightBalance haalt 12,5 mln euro op

ma 11 juli 2016 - 13:10
Nieuws

De Delftse startup NightBalance heeft een kapitaalsinvestering binnengehaald van 12,5 miljoen euro voor de verdere commerciële uitrol van zijn Slaap Positie Trainer (SPT). Deze SPT moet obstructieve slaapapneu tegengaan – een aandoening waarbij iemands ademhaling meermaals per nacht stokt. Het geld werd opgehaald in een zogeheten serie B financieringsronde.

INKEF Capital en Gilde Healthcare Partners waren de leidende investeerders. Bestaande investeerders in NightBalance, Thuja Capital, Health Innovation Fund en Van Herk Ventures, namen ook deel. Zij investeerden in 2012 al enkele miljoenen euro’s in het bedrijf.

NightBalance heeft ook enkele leden binnengehaald voor de Raad van Commissarissen, waaronder Dirk Kersten van INKEF en Pieter van der Meer van Gilde. De Raad zal worden voorgezeten door Jan Keltjens en wordt verder versterkt door de benoeming van Geoff Waters, voormalig President van de Respironics International Group.

NightBalance wil het opgehaalde geld gebruiken om zijn positie op de Europese markt te versterken en de SPT uit te rollen in de VS. De onderneming levert de SPT nu in 11 Europese landen. In de VS zullen eerst nog verdere klinische testen worden gehouden. Verder is er een aanvraag voor certificering door toezichthouder FDA ingediend.  De klinische studies worden uitgevoerd onder leiding van slaapspecialist David White van Harvard Medical School en de voormalig Chief Medical Officer van Philips Respironics, de slaapafdeling van Philips.

De SPT wordt bij een drager op de borst vastgezet. De sensoren in de tracker houden de slaappositie van de drager in de gaten. Zodra de gebruiker op zijn of haar rug probeert te draaien, begint de tracker te trillen. Zo worden dragers aangeleerd om in de juiste positie te slapen.