Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

App die waarschuwt voor longaanval genomineerd voor Inspiratorprijs

De ‘slimme app voor adem’ is genomineerd voor de Medische Inspiratorprijs. Dit is een aanmoedigingsprijs van ZonMw voor het meest inspirerende samenwerkingsverband van patiënten en een onderzoeker. De app voor COPD-patiënten moet hen helpen om tijdig te herkennen of ze een longaanval krijgen. Erik Bischoff, huisarts/onderzoeker in het Radboudumc, ontwikkelde de ‘slimme app voor adem’ samen met patiënten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

“We merken vanuit de praktijk dat mensen met COPD vaak slecht herkennen dat ze longaanvallen krijgen,” zegt Bischoff, actief op de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde. “Zij hebben dagelijks te maken met benauwdheid, hoestaanvallen en slijmklachten. Door een bacterie of een virus kunnen deze klachten verergeren, maar het is lastiger voor ze om dat goed te herkennen. Ze nemen dan te laat actie waardoor ze het risico lopen om in het ziekenhuis te belanden. En dat moeten we juist zien te voorkomen.”

Eerder ingrijpen bij een longaanval vermindert de kans op complicaties en/of ziekenhuisopname. Het huidige beleid van het Radboudums is om mensen als ze de praktijk of poli bezoeken op papier instructies mee te geven. Deze instructies zijn lastig op maat te maken van de individuele patiënt. Bischoff: “We wilden iets ontwikkelen wat meer aansluit bij de patiënt en waardoor ze gemakkelijker in actie kunnen komen.”

###copd-app###

COPD Smart Care Assistant

Samen met patiënten, longartsen, huisartsen en onderzoekers is daarom de COPD Smart Care Assistant ontwikkeld. Deze app herkent in een vroeg stadium een longaanval en geeft direct een behandeladvies, zonder tussenkomst van de dokter. Via een slim leermodel berekent de app per patiënt de kans op een longaanval. Daarbij wordt gebruik gemaakt van biofeedback, zoals temperatuur, longfunctie en zuurstofverzadiging. De app geeft daarnaast meteen een passend advies, bijvoorbeeld het ophogen van de puffers, het starten met antiobiotica of direct naar de dokter gaan.

De Medische Inspiratorprijs wordt vergezeld van een geldbedrag van 75.000. Dit bedrag is bedoeld voor de financiering van een (onderzoeks)project dat overtuigend aansluit bij een patiëntbehoefte en gericht is op het realiseren van een medisch product. De initiatiefnemers van de app – die al is getest op betrouwbaarheid en effectiviteit – willen het prijzengeld inzetten om te zorgen dat de app goed gebruikt kan worden door patiënten.

Bishoff hierover: “We willen samen met patiënten kijken hoe we de app zo aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk kunnen maken. Deze laatste stap is cruciaal om te zorgen dat de app écht zal aanslaan bij patiënten en zo ziekenhuisopnames zal gaan voorkomen.”

Via www.zonmw.nl/stemnu kunt u tot 20 november stemmen.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen