App die waarschuwt voor longaanval genomineerd voor Inspiratorprijs

24 oktober 2017
copd-zelftest
Patiënt
Nieuws
“We merken vanuit de praktijk dat mensen met COPD vaak slecht herkennen dat ze longaanvallen krijgen,” zegt Bischoff, actief op de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde. “Zij hebben dagelijks te maken met benauwdheid, hoestaanvallen en slijmklachten. Door een bacterie of een virus kunnen deze klachten verergeren, maar het is lastiger voor ze om dat goed te herkennen. Ze nemen dan te laat actie waardoor ze het risico lopen om in het ziekenhuis te belanden. En dat moeten we juist zien te voorkomen.”

Eerder ingrijpen bij een longaanval vermindert de kans op complicaties en/of ziekenhuisopname. Het huidige beleid van het Radboudums is om mensen als ze de praktijk of poli bezoeken op papier instructies mee te geven. Deze instructies zijn lastig op maat te maken van de individuele patiënt. Bischoff: “We wilden iets ontwikkelen wat meer aansluit bij de patiënt en waardoor ze gemakkelijker in actie kunnen komen.”

###copd-app###

COPD Smart Care Assistant

Samen met patiënten, longartsen, huisartsen en onderzoekers is daarom de COPD Smart Care Assistant ontwikkeld. Deze app herkent in een vroeg stadium een longaanval en geeft direct een behandeladvies, zonder tussenkomst van de dokter. Via een slim leermodel berekent de app per patiënt de kans op een longaanval. Daarbij wordt gebruik gemaakt van biofeedback, zoals temperatuur, longfunctie en zuurstofverzadiging. De app geeft daarnaast meteen een passend advies, bijvoorbeeld het ophogen van de puffers, het starten met antiobiotica of direct naar de dokter gaan.

De Medische Inspiratorprijs wordt vergezeld van een geldbedrag van 75.000. Dit bedrag is bedoeld voor de financiering van een (onderzoeks)project dat overtuigend aansluit bij een patiëntbehoefte en gericht is op het realiseren van een medisch product. De initiatiefnemers van de app – die al is getest op betrouwbaarheid en effectiviteit – willen het prijzengeld inzetten om te zorgen dat de app goed gebruikt kan worden door patiënten.

Bishoff hierover: “We willen samen met patiënten kijken hoe we de app zo aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk kunnen maken. Deze laatste stap is cruciaal om te zorgen dat de app écht zal aanslaan bij patiënten en zo ziekenhuisopnames zal gaan voorkomen.”

Via www.zonmw.nl/stemnu kunt u tot 20 november stemmen.