Search
Close this search box.
Search

App Doktr voor huisartsenzorg op afstand in België

In juni lanceert de Belgische telecomprovider Proximus een e-health app voor ziekenfondsverzekerden. Met App Doktr kunnen zij dan op afstand, middels een digitaal consult, een huisarts raadplegen. De app is ontwikkeld in samenwerking met de Zweedse e-health leverancier Dokter.se en is straks zowel door Nederlandstalige (Vlaamse) als Franstalige (Waalse) Belgen te gebruiken. Doelstelling is om de dokter naar de patiënt te brengen wanneer de patiënt niet naar de dokter kan, of wil, komen.

Het is op zich een bijzondere ontwikkeling dat het initiatief voor dit e-health initiatief voor huisartsenzorg afkomstig is van ’s lands grootste telecomprovider. De app zelf is gratis te downloaden en de digitale consulten worden voor klanten van Belgische ziekenfondsen volledig vergoed.

Bij de lancering van App Doktr zal de dienst vooralsnog alleen bereikbaar zijn op werkdagen (maandag t/m vrijdag) tussen 9 uur in de ochtend en 5 uur in de middag. Het is wel de bedoeling dat App Doktr in de toekomst ook uitgebreid wordt naar de avonden en weekenden. Wanneer dat gebeurt is nu nog niet bekend. De initiatiefnemers benadrukken wel dat App Doktr geen spoeddienst is. Voor dringende medische (nood)gevallen blijft dat te allen tijde 112.

Intake en consultatie huisartsenzorg

Wanneer een patiënt via de App Doktr een huisarts wil consulteren dan moet hij of zij eerst inloggen. In Nederland kennen we daarvoor DigiD. De App Doktr maakt voor veilige en snelle toegang gebruik van Itsme. Na het inloggen wordt de patiënt ’te woord’ gestaan door een digitale assistent, Lisa, die de intake doet aan de hand van enkele vragen. Met die informatie kan de huisarts die het consult daarna overneemt zich alvast voorbereiden.

De patiënt mag daarna zelf kiezen of het consult wordt voortgezet via de telefoon of middels een videogesprek. Mocht tijdens het teleconsult blijken dat de patiënt medicatie nodig heeft, dan kan de huisarts die ook gewoon voorschrijven. Daarbij wordt wel aangetekend dat de huisartsen van App Doktr geen verslavende medicatie (mogen) voorschrijven. Ook medicatie voor aandoeningen waarvoor een intensieve medische opvolging nodig is, zijn uitgesloten. In die gevallen kan de betreffende huisarts wel een doorverwijzing naar een specialist in gang zetten.

Informatie op MijnGezondheid

Alle informatie, zoals het gespreksverslag en eventuele recepten, worden na het consult 48 uur in de app bewaard om na te lezen. De informatie wordt bovendien ook opgeslagen in het federale gezondheidsportaal ‘Mijngezondheid‘.

Daarnaast kan iedereen ook gebruikmaken van de gratis gezondheidsadviezen op de website van App Doktr. Daar staat onder andere betrouwbare informatie over veel voorkomende en actuele ziektes en kwalen, zoals het coronavirus (COVID-19), huidaandoeningen en infecties.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Mid adult female doctor reviews patient records on desktop PC
NEN 7540, signed, sealed and delivered!
Tim Postema_720x400_72Dpi
De waarde van positieve databeschikbaarheid
Volg jij ons al?