Apple en Stanford Medicine beginnen onderzoek naar hartritmestoornissen

5 december 2017
Apple-heart-study-StafordU_edited
ICT
Nieuws
De Apple Heart Study ging 30 november van start. Tijdens de studie ontvangen deelnemers aan het onderzoek een melding op hun Apple Watch en iPhone in het geval een onregelmatig hartritme wordt waargenomen. Tevens hebben de deelnemers de beschikking over een gratis consult bij een onderzoeksarts indien nodig en een elektrocardiografische patch voor extra monitoring.

Jaarlijks veroorzaakt atriumfibrilleren in de Verenigde Staten 130.000 doden en is de aandoening verantwoordelijk voor 750.000 ziekenhuisopnamen. Het kan leiden tot bloedstolsels en is daarmee een belangrijke oorzaak van een beroerte, maar veel patiënten ervaren geen symptomen waardoor de aandoening vaak niet wordt gediagnosticeerd.

Zeer nauwkeurig

In de studie maakt de Apple Watch gebruik van LED-lampjes om de hartslag te meten en slimme technologie in het horloge maakt het mogelijk om hartslagpatronen te volgen. De app gebruikt deze technologie in combinatie met software-algoritmen om een onregelmatige hartslag te detecteren.
Apple bewoog zich de voorbije jaren steeds meer richting digital healtcare. Het slimme horloge van Apple wordt inmiddels voor diverse medische toepassingen gebruikt, vooral voor grootschalige klinische studies. Zo wordt Apple’s Apple’s ResearchKit- en CareKit-platform al gebruikt door meer dan 500 wetenschappers en meer dan 3 miljoen deelnemers wereldwijd!

De Apple Watch kan met behulp van algoritmen hartritmestoornissen met een nauwkeurigheid van 97 procent detecteren, zo schreven Cardiogram en de University of California in een onderzoek dat in mei van dit jaar werd gepubliceerd.