‘Apple komt met nieuwe gezondheid-apps voor Watch’

8 mei 2019
AppleWatch
Technologie
Nieuws

Apple zal naar verluidt tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarconferentie WWDC (03-06 t/m 07-06) enkele nieuwe gezondheidstoepassingen presenteren. Daartoe behoren volgens Bloomberg, dat zich baseert op anonieme bronnen, een vernieuwde Health App en ook zou er een nieuwe update voor WatchOS6 op handen zijn met enkele gezondheidsfeatures.

Apple presenteert tijdens het jaarlijks terugkerende WWDC vernieuwingen op het gebied van met name software en diensten. Bronnen melden aan Bloomberg dat Apple dit jaar een vernieuwd OS voor iPhones en iPads zal presenteren onder de naam “Yukon”.  Apple werkt momenteel al aan de opvolgers hiervan, iOS14, onder de codenaam “Azul. Naar verwachting zal dit systeem in 2020 worden onthuld.

Een belangrijk onderdeel van de vernieuwingen in iOS13 zijn gecentreerd rondom de persoonlijke gezondheid van zijn gebruikers. Bloomberg schrijft dat Apple hiervoor enkele vernieuwingen heeft doorgevoerd in zijn Health App.

Tot deze vernieuwingen behoren onder andere ondersteuning voor het gehoor. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld eenvoudiger inzien hoe hard hun muziek staat of wat de impact is van omgevingsgeluiden. De vernieuwde Health App zal tevens een betere weergave bieden van dagelijkse activiteiten.

Verder zou Apple voornemens zijn twee nieuwe apps te lanceren voor de Apple Watch. Volgens de bronnen gaat het om Dose, dat de gebruiker eraan herinnert zijn medicatie in te nemen, en Cycles, dat de menstruatiecyclus bijhoudt. Mogelijk komt de Apple App Store ook beschikbaar op Apple Watch zodat apps direct van het horloge kunnen worden gedownload.

'Bloedwaarden 'ruiken' via iPhone, Watch'

Apple is de voorbije jaren steeds actiever geworden met het ontwikkelen van toepassingen op het gebied van ehealth waarbij met name de Apple Watch een belangrijke rol vervult. Daarnaast biedt Apple ehealthplatforms zoals HealthKit en ResearchKit, die dienen als basis voor extern ontwikkelde toepassingen op medisch en wetenschappelijk gebied. 

Onlangs nog doken geruchten op dat Apple toepassingen op basis van geavanceerde sensoren wil ontwikkelen. Daarbij zou het voor de iPhone en de Apple Watch mogelijk worden om de omgeving te ‘ruiken’. Het systeem zou ionische vloeistofsensoren gebruiken die op een chip zijn ingebed. Deze sensoren kunnen specifieke chemicaliën in de lucht detecteren, evenals hoeveel daarvan aanwezig is.

Volgens Apple zou het systeem bijvoorbeeld hoeveelheden bedorven voedsel kunnen meten en analyseren, maar ook zou het kunnen worden ingezet voor het ‘ruiken’ van de bloedsuikerspiegel op basis van zweet.