Apple stopt watchOS 4 vol met gezondheidsgerichte functies

7 juni 2017
Nieuws

Apple heeft op 5 juni een reeks nieuwe producten gelanceerd, waaronder een nieuwe versie van het besturingssysteem voor de Apple Watch. Bij dit WatchOS 4 ligt weer meer nadruk op gezondheid en fitness, de richting die Apple steeds meer op wil gaan. Zo kwam recent nog naar buiten dat het concern uit Cupertino werkt aan een eigen glucosemeter, terwijl de Apple Watch Series 2 bij de lancering vorig jaar meer gezondheidsfuncties kreeg.

Apple liet tijdens de Worldwide Developer Conference een voorproefje zien van de updates van watchOS 4, met als voornaamste nieuwe functies gepersonaliseerde coaching met de Activiteit-app, een volledig nieuwe muziekervaring en een proactieve Siri-wijzerplaat waarop de hele dag door de meest relevante informatie wordt getoond. De update omvat verder een verbeterde Work-out-app en het nieuwe, revolutionaire technologieplatform GymKit, waarmee de gebruiker een work-out met cardioapparatuur aan Apple Watch kan koppelen.

Uit recent nieuws van marktonderzoeksbureau IDC bleek al dat Apple sterk profiteert van de meer op gezondheid en fitness gerichte Apple Series 2, in september 2016 gelanceerd. In het eerste kwartaal nam Apple samen met Xiaomi de koppositie over van FitBit, dat probeert een overstap te maken van fitness bands naar smartwatches.

Partner voor gezonder leven

Jeff Williams, Chief Operating Officer van Apple  noemde tijdens zijn presentatie de Apple Watch de perfecte partner voor een gezonder leven. “Met watchOS 4 wordt het systeem slimmer dan ooit tevoren”, aldus Williams. “Dankzij de slimste Activiteit- en Work-out-apps, de Siri-wijzerplaat met relevante informatie en de mogelijkheid om je favoriete muziek heel eenvoudig via je pols af te spelen, is de hele ervaring veel persoonlijker op de gebruiker afgestemd.”

Met de nieuwe Siri-wijzerplaat is de digitale assistent  beter te benutten. Als de gebruiker zijn of haar arm optilt, wordt de informatie op het scherm automatisch bijgewerkt op basis van het tijdstip, de dagelijkse routine van de gebruiker, gegevens uit apps als Activiteit, Ademhaling, Agenda, Herinneringen, Kaarten, Wallet en Wekker, en nieuwsberichten uit de nieuwe Apple News-app voor Apple Watch.

Intelligente coaching

Met watchOS 4 biedt de Activiteit-app nu ook intelligente coaching en aanmoedigingen die op de gebruiker zijn toegespitst. Zo kan de gebruiker vaker zijn Activiteit-ringen sluiten. Iedere ochtend controleert watchOS 4 of de gebruiker bijna een prestatie heeft behaald. Zo ja, dan ontvangt de gebruiker een gepersonaliseerde melding. Zo niet, dan krijgt de gebruiker tips waarmee hij net zo actief kan zijn als op de voorgaande dag. Tegen het einde van de dag ontvangt de gebruiker indien nodig een melding over het aantal stappen dat hij nog moet zetten om een Activiteit-ring te sluiten. Gebruikers krijgen verder nog ‘ unieke maandelijkse uitdagingen’ voorgeschoteld.

De bijgewerkte Work-out-app bevat nu automatische sets voor zwemsessies en meet tijdens HIIT-work-outs (High Intensity Interval Training) met behulp van nieuwe algoritmen beweging en de hartslag. Met watchOS 4 kunnen gebruikers die twee keer dezelfde work-out achter elkaar doen of voor een triatlon trainen, verschillende work-outs met elkaar combineren en zo het totale aantal calorieën en minuten bekijken.

Met de GymKit –functie kan de gebruiker binnenkort zijn Apple Watch met een tikje aan cardioapparatuur koppelen, zoals een loopband, crosstrainer, hometrainer of trapmachine van grote producenten als Life Fitness of Technogym. Gegevens die tot nu toe niet tussen een smartwatch en een fitnessapparaat konden worden gedeeld, worden volgens Apple naadloos gesynchroniseerd. Voorbeelden zijn het aantal verbrande calorieën, afgelegde afstand, snelheid, het aantal hoogtemeters, helling en tempo.

Gratis update

WatchOS 4 wordt dit najaar als gratis update beschikbaar gesteld voor gebruikers met een Apple Watch die aan een iPhone 5s of nieuwer met iOS 11 is gekoppeld. WatchKit voor watchOS 4 is direct beschikbaar voor deelnemers aan het iOS Developer Program op developer.apple.com.
Sommige functies en voorzieningen zijn mogelijk niet in alle regio’s beschikbaar.