Search
Close this search box.
Search

Apps moeten kunstcreatie voor mensen met dementie vereenvoudigen

Actiz nodigt leden uit om deel te nemen aan een (internationaal) onderzoek van onder meer het VU medisch centrum naar het gebruik van touch screens in de zorg voor mensen met dementie. Deelnemers maken kans op demonstraties door één van de onderzoekers van creatieve apps die bedoeld zijn om mensen met dementie te stimuleren.

Touch-screens kunnen een mooie aanvulling zijn in de zorg voor mensen met dementie, aldus de brancheorganisatie voor (thuis)zorgaanbieders. Zo kunnen mensen door op een touch-screen te schilderen en te tekenen, het gevoel van controle opnieuw ervaren, ze worden herinnerd aan hun creativiteit en identiteit. Tegelijkertijd stimuleert de activiteit cognitieve en sociale vaardigheden.

Betere kwaliteit van leven

VU medisch centrum (VUmc) maakt onderdeel uit van het INDUCT onderzoeksnetwerk (Innovative training Network for Dementia Using Current Technology. In dit verband zijn in vijf landen 15 jonge onderzoekers werkzaam in het ‘Innovative Training Network’ (ITN). De focus ligt op hoe technologie de kwaliteit van het leven van mensen met dementie kan verbeteren.

Eén van de onderzoeken richt zich op het gebruik van touch-screentechnologie die kunst en creativiteit moet brengen naar mensen met dementie in verpleeghuizen. Voor reguliere beeldende kunstactiviteiten zijn vaak speciale materialen en extra personeel nodig. Kunstcreaties maken met touch-screen-technologie kan van vergelijkbare waarde zijn en eenvoudiger te realiseren. De onderzoekers willen weten wat hiervoor de meest geschikte touchscreen-apps zijn en wat ermee bereikt kan worden in de zorg voor mensen met dementie. Uiteindelijk moet er een handreiking ontwikkeld worden voor het verder invoeren van touch-screen-technologie in zorgorganisaties.

Online enquête eerste stap

Actiz-leden kunnen aan het internationale onderzoek meedoen via een korte online enquête. De brancheclub hoopt dat het werk van de onderzoekers hiermee beter op de kaart gezet wordt. De online enquête in verpleeghuizen in Nederland, Engeland en Zweden is de eerste stap in het onderzoek. Het heeft tot doel is om het huidige gebruik van touch-screen technologie voor kunst en creatieve activiteiten te inventariseren en een indruk te krijgen van welke apps worden gebruikt en welke het meest populair zijn. Het is de bedoeling om een representatief beeld te krijgen.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?