Search
Close this search box.
Search

Artsen geven met EpiWatch inzicht in epileptische aanvallen

Tijdens de American Academy of Neurology's 69th Annual Meeting in Boston, Massachusetts onthullen medici hun bevindingen over een onderzoek naar de meest voorkomende aanleidingen van epileptische aanvallen. Deze medici maakten gebruik van data verzameld met een Apple Watch.

De aanval opnemen

598 mensen werd gevraagd om met hun iPhone hun epileptische aanvallen gedurende 10 maanden te monitoren middels de app EpiWatch. De app, gemaakt door John Hopkins en onderdeel van Apple’s ResearchKit software framework, maakt gebruik van een standaard Apple Watch die patiënten met één klik toegang verschaft tot de data van de bewegings- en hartslagsensor. Wanneer de deelnemers een epileptische aanval voelden aankomen, werd hen gevraagd om de app te starten zodat hun hartslag en bewegingen gedurende 10 minuten werden opgenomen.

Na de aanval vulden de deelnemers een kort vragenlijstje in over het soort aanval, eventueel bewustzijnsverlies en mogelijke aanleidingen of aanwijzingen voor de aanval. “De verzamelde data helpt onderzoekers om epilepsie beter te leren begrijpen, terwijl de patiënten een geschiedenis aanleggen van hun aanvallen”, zo zegt onderzoeker Gregory Krauss, MD. “De app geeft ook de mogelijkheid om de aanvallen, de voorgeschreven medicatie en de bijwerkingen daarvan te volgen, zaken die belangrijk zijn om patiënten te helpen hun aandoening onder controle te krijgen en houden”.

###Epiwatch###

Stress belangrijkste factor

Ongeveer 40% van de groep maakten melding van een totaal van 1485 epileptische aanvallen, waarbij 177 mensen ook melding maakten van wat voorafging aan de aanval en waarschijnlijk aanleiding was. De meest genoemde aanleiding bleek stress, wat tot 37% van de aanvallen leidde, terwijl een 18% herleidbaar was naar een gebrek aan slaap. Menstruatie werd bij 12% van de aanvallen als oorzaak genoemd en overbelasting was in 11% van de gevallen de trigger.  

“Epileptische aanvallen zijn enorm onvoorspelbaar”, zei Krauss. “Ons uiteindelijke doel is om wearable technologie te gebruiken om aankomende aanvallen te kunnen voorspellen. Dit zou mogelijk levens kunnen redden alsmede mensen die leiden aan epilepsie wat meer vrijheid geven. De verzamelde data van dit onderzoek brengt ons een stap dichter bij dat doel.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?