Artsen mogen niet meer appen

24 februari 2016
whatsapp_risk
Apps
Nieuws

Artsen die WhatsApp gebruiken om onderling te communiceren over patiënten moeten daarmee stoppen. Na een uitzending van EenVandaag besloot de Autoriteit Persoonsgegevens hiertoe.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens voldoet Whatsapp niet aan de eisen om gevoelige patiëntinformatie te versturen. Aan welke eisen de app niet voldoet, maakte de autoriteit tot nog toe niet duidelijk. De kwestie komt regelmatig in het nieuws. Zo schreef onder meer het NRC al eerder een artikel over deze kwestie.

De artsen maken gebruik van WhatsApp om bijvoorbeeld advies te vragen bij een bepaalde operatie. Artsenkoepel KNMG zegt in een reactie dat het artsen afraadt gebruik te maken van de app, maar dat de koepel het gebruik ook niet kan voorkomen.

Medische App Checker

Daarnaast adviseert de KNMG artsen om via de app geen informatie te versturen die herleid kan worden tot personen. KNMG bracht onlangs de Medische App Checker uit. Deze bestaat uit drie checks. De eerste check biedt kaders voor het gericht zoeken naar een geschikte medische app voor gebruik door patiënten, artsen of mantelzorgers. De tweede check helpt bij het beoordelen van de betrouwbaarheid en de kwaliteit van een medische app vóór het downloaden. De derde check helpt, na het downloaden van de app, bij het beoordelen van de bescherming van persoonsgegevens.

In het programma Eenvandaag sprak Oud-vaatchirurg Hans Flu. Hij is bezig met een nieuwe, veilige app voor artsen, MDLinking. Deze moet in mei op de markt komen. ICT-expert Danny Mekic’ reageerde op dit nieuwe initiatief.

Bekijk de uitzending

###eenvandaag###