Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Artsen zien knelpunten bij invoeren patiëntendossier’

Artsen zien nog veel bezwaren bij de invoering van Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) waarmee patiënten hun medische gegeven online kunnen inzien. Dat schrijft Investico op basis van onderzoek in samenwerking met de VvAA.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Vanaf 2020 moeten cliënten ‘gespecificeerde toestemming’ kunnen geven. Men moet dan kunnen aangeven welke gegevens wel of niet door welke (categorieën van) zorgverleners mogen worden ingezien. Hierbij gaat het altijd uitsluitend om zorgverleners waarmee een cliënt op dat moment een behandelrelatie heeft.

Volgens Investico zijn artsen nauwelijks op de hoogte van het nieuwe systeem en zorgverleners die het wel kennen, hebben zorgen over privacy en vrezen ongerustheid bij patiënten. Meer dan de helft van de zorgverleners heeft echter nog nooit van het nieuwe systeem gehoord, zo blijkt uit een rondgang onder 561 artsen. Driekwart van de artsen is weliswaar voorstander van de PGO, maar tegelijkertijd vreest 70 procent extra administratieve lasten.

Volledigheid van informatie

Verder benadrukken artsen dat patiënten die informatie uit het dossier willen inzien dit onder begeleiding van een arts zouden moeten doen voor een correcte interpretatie van de data.  Een goed en actueel medicatie-overzicht mag absoluut niet ontbreken in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder potentiële PGO-gebruikers. Ook het online beheren van afspraken, herhaalrecepten aanvragen en het aanvragen van een e-consult scoren hoog.

 

Meer weten over hoe de zorg de toekomst implementeert ? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen of ervaren? Kom dan op 21 januari 2019 naar de ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entree is gratis maar door de honderden voorregistraties zijn kaarten nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen