Search
Close this search box.
Search

Assay Ready Organ-on-a-Chip gelanceerd

Mimetas heeft de komst van OrganopPlate Caco-2 aangekondigd, de eerste Assay Ready-productlijn van de fabrikant. Het bestaat uit 38 darmbuisjes die onder stromingsomstandigheden tegen een extracellulaire matrix worden gekweekt. De Caco-2 wordt volgens CTO Bas Trietsch de eerste in een reeks producten die de acceptatie van Organ-on-a-Chip verder zullen ondersteunen.

De lancering van het eerste Assay Ready product is volgens Trietsch ook een belangrijke stap vooruit in het streven om de Organ-on-a-Chip technologie voor iedereen beschikbaar te maken. De nieuwe productlijn biedt volgens de fabrikant, klanten de beste biologische 3D-modellen in een Assay Ready-indeling. Dit moet resulteren in een flinke vermindering van tijd en moeite die klanten besteden.

Gebruiksklare Organ-on-a-Chip productlijn

“In feite ontvangt de klant een volledig kwaliteitsgestuurd en gebruiksklaar weefselmodel. Dat verkleind de noodzaak van licentieonderhandelingen en het opslaan, uitbreiden en kweken van cellen”, aldus Bas Tietsch.

De OrganoPlate Caco-2 heeft 38 Caco-2-buisjes en twee bedieningselementen. Caco-2 is een menselijk colonadenocarcinoomcellijn met goed gepreserveerde barrière-, receptor- en transporterkarakteristieken. De Caco-2-cellijn is een algemeen aanvaarde industriestandaard met jarenlange bewezen ervaring.

Volwassen weefsel in chip

Trietsch: “Dat is de reden dat we besloten hebben dit product als eerste te lanceren. We voorzien het gebruik van het product in ADME, veiligheids-, toxicologie- en mechanistische studies voor de ontwikkeling van geneesmiddelen, maar ook in de voedings- en zuivelindustrie die een toenemend belang hebben bij het valideren van gezondheidsclaims voor hun producten.”

“Vanaf nu wordt het volledig volwassen weefsel in de chip verwerkt, in plaats van alleen de chip te kopen. MIMETAS zorgt voor de weefselkweek, waardoor onze klanten zich maximaal kunnen concentreren op hun onderzoeksvragen en kernactiviteiten”, zo voegt hij daar nog aan toe.

Vorig jaar maakte het Belgische onderzoeksinstituut Imec bekend een chip te ontwikkelen waarop cellen gekweekt kunnen worden tot menselijke orgaanstructuren. In Nederland kende Top Sector Life Sciences & Health in 2019 aan zeven projecten een subsidie toe voor een ‘showcase’ die de mogelijkheden van een Organ-on-a-Chip laat zien. 

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
DigiPunt zorg
DigiPunt, thuismonitoring astmapatiënten en digitale recepten
Financiering passende zorg
Subsidieoproep passende zorg in verpleging en verzorging
diagnostiek
Goede zorg begint met goede diagnostiek
transformatieplan CWZ
Positieve beoordeling voor transformatieplan CWZ
Regioplannen NZa
NZa pleit voor meer meetbare doelen in regioplannen
e-learning
E-learning breder ingezet bij digitalisering ziekenhuizen
De WHO heeft onlangs de kick-off gegeven voor het Global Initiative on Digital Health (GIDH). Het doel van het initiatief is om de implementatie van de ‘Wereldwijde strategie voor digitale gezondheidszorg 2020-2025’ te versterken en te versnellen.
Global Initiative on Digital Health officieel van start
Oncologienetwerk
Nieuw oncologienetwerk Noord- en Oost-Nederland
Verbeterprogramma ouderenzorg
Samenwerking centraal in verbeterprogramma Samen Beter
eiwitten
Menselijke eiwitten herkennen met nieuwe techniek
Volg jij ons al?