Automatisch medicijnen voor diabetespatiënten

18 november 2016
Nieuws

Diabetes patiënten spenderen vaak veel tijd aan het controleren en stabiel houden van hun insulineniveaus. Bloedprikken is een dagelijkse taak, net als het in de gaten houden van suikerinname. Het is tijdrovend en niet altijd even prettig, maar noodzakelijk. Twee bedrijven besloten echter de uitdaging aan te gaan dit proces te vergemakkelijken.

Intarcia Therapeutics Inc., een biofarmaceutisch bedrijf, ontwikkelde een onderhuids pompje: de Medici. Deze pomp levert gedoseerde hoeveelheden van een medicijn, getest op patiënten met diabetes type 2.  Medtronic, een bedrijf gespecialiseerd in medische technologie, richtte zich daarentegen op diabetes type 1 en ontwikkelde de MiniMed 670G. De 670G wordt ook wel een kunstmatige alvleesklier genoemd.

Glycemische doelen of medicijn-inname

De Medici is ongeveer even groot als een lucifer. Het apparaatje wordt met een kleine ingreep onder de huid geplaatst. Het pompje levert vervolgens de juiste hoeveelheid medicijnen aan de patiënt. Volgens de makers kan de pomp tot een jaar de juiste dosis medicijnen afgeven. Intarcia heeft verschillende teststudies afgerond, waarin het apparaat werd getest op 535 personen met Diabetes type 2. De pomp leverde hen gedurende een jaar een glucose-controlerend medicijn. De resultaten zijn positief. De Medici kan een uitkomst vormen voor patiënten die meer controle nodig hebben over hun glycemische doelen of medicijn-inname. Het is verwacht dat Intarcia nog in 2016 om FDA goedkeuring vraagt.

Patiënt in controle


De MiniMed 670G levert automatisch insuline aan patiënten met diabetes type 1. Dit doet het apparaat met het algoritme SmartGuard HCL, wat een gezonde alvleesklier nadoet. Patiënten en artsen kunnen het algoritme aangeven in hoeverre het automatisch moet werken. De mate van automatisering kan wanneer dit nodig is aangepast worden, waardoor de patiënt in controle blijft.

De 670G is zo geprogrammeerd dat het leert hoeveel insuline de patiënt nodig heeft. Het compenseert hierbij zowel wanneer er hoge als lage glucoseniveaus gedetecteerd worden door de Guardian Sensor 3.  Hoewel het apparaat veel moeite overneemt van de patiënt, blijven er voor de patiënt nog drie taken over. Zij moeten koolhydraten na een maaltijd invoeren, correcties accepteren en zo nu en dan de sensor corrigeren. De 670G is recent goedgekeurd door de FDA, in een razendsnel goedkeuringstraject. De 670G is vanaf lente 2017 te koop in Amerika.

###Medtronnic-diabetes###