Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

‘Automatisering Radboudumc leidt tot fouten’

De invoering van een nieuw automatiseringssysteem in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen heeft geleid tot grote fouten in de patiëntenzorg.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Dat zeggen artsen, verpleegkundigen en patiënten tegen onderzoeksprogramma Argos. Zo werd een ingrijpende medische handeling onnodig twee keer uitgevoerd omdat het systeem dat aangaf.

De kwaliteit van de zorg is door het systeem erg achteruitgegaan, stellen specialisten in het programma. Zo hebben artsen geen toegang gehad tot de medische gegevens van hun patiënt, huisartsen kregen ten onrechte bericht dat hun patiënt was overleden of kregen juist geen overlijdensbericht.Ook werden patiënten niet opgeroepen voor consulten, onderzoeken of operaties.

Epic
Het Radboud schafte het systeem, genaamd Epic, voor 24,8 miljoen aan en spendeerde daarnaast 11,4 miljoen euro aan onder meer training van het personeel. In oktober vorig jaar, toen het systeem werd ingevoerd, werden alle papieren dossiers verbannen uit het ziekenhuis. Door het systeem heeft een patiënt twee keer een lumbaalpunctie moeten ondergaan. Daarbij wordt met een prik hersenvocht uit het ruggenmerg gehaald, zegt een specialist in Argos, dat zaterdag wordt uitgezonden op Radio 1. "De eerste was niet goed verwerkt door Epic."

Een moeder van een zwaar gehandicapt kind zat in de eerste week na de invoering van Epic met haar dochter op de operatiekamer klaar voor een spoedoperatie, maar het meisje bleek onvindbaar in de computer. Na een uur zijn de artsen toch maar gaan opereren.

Brief
Diezelfde moeder ontving twee weken geleden een kopie van de ziekenhuisbrief aan de behandelaars van haar dochter, waarin drie ernstige fouten stonden, stelt Argos. Zo stond in de brief onder meer dat het meisje sondevoeding krijgt, terwijl het die juist niet kan verdragen.Volgens de voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis is het systeem ‘goed is geïmplementeerd’ en loopt het goed. "De overstap heeft tot extra meldingen van zorgelijke situaties geleid maar door adequaat handelen van onze professionals heeft dit niet geleid tot calamiteiten", schrijft de raad aan het onderzoeksprogramma.

novum.nl

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen