Search
Close this search box.
Search

AVL 1ste wereldwijd met nieuwe 3D-navigatiegestuurde chirurgie

Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis zet naar eigen zeggen als eerste ziekenhuis wereldwijd een nieuwe, navigatiegestuurde chirurgische methode in om in de lymfeklieren uitgezaaide prostaatkanker te opereren. Het systeem kan vergeleken worden met een navigatiesysteem zoals in de auto.

Het in behandeling van kanker gespecialiseerde ziekenhuis past het ‘revolutionaire navigatiesysteem’ toe bij mannen die al behandeld zijn voor prostaatkanker, waarbij de ziekte na verloop van tijd terugkeert in de omliggende lymfeklieren in het bekken. Antoni van Leeuwenhoek startte een jaar geleden met de klinische TALENT-studie ter onderbouwing van de navigatie gestuurde chirurgie. Inmiddels zijn ongeveer 20 patiënten behandeld.

3D-navigatie bepaalt exacte locatie

Lymfeklieruitzaaiingen zijn op een scan goed zichtbaar, maar tijdens de operatie kan de chirurg met het blote oog tumorweefsel lastig onderscheiden van gezond weefsel, aldus het AVL. Met de nieuwe 3D-navigatietechnologie kan de exacte locatie van de aangedane lymfeklier bepaald worden. Door middel van een satelliet, ingebouwd in de operatietafel, kan de chirurg tijdens de operatie met een speciale pen en 3D-beeldvorming de moeilijk te traceren lymfeklieren opsporen en vervolgens verwijderen.

Op het navigatiesysteem wordt ook aangegeven wat er in de directe omgeving van de klier zit, bijvoorbeeld bloedvaten, urineleiders en zenuwen. Hiermee kan de optimale route naar de klier bepaald worden, waarbij de kans op schade aan gezonde weefsels minimaal is.

Studie naar effectiviteit nieuwe technologie

De techniek wordt binnen het Antoni van Leeuwenhoek al enkele jaren gebruikt, maar nu wordt in een gerandomiseerde studie onderzocht of de techniek daadwerkelijk effectiever is dan opereren op de huidige manier. Hoewel de studie zich nu nog richt op patiënten met lymfeklieruitzaaiingen in het kleine bekken, kan deze techniek in de toekomst ook voor andere operaties ingezet worden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?