Search
Close this search box.
Search

Barometer gaat milieubelasting OK meten

Operatiekamers nemen slechts 6% van het ziekenhuisvloeroppervlak in beslag, maar zijn desondanks verantwoordelijk voor 30% van al het ziekenhuisafval. Met een onlangs verworven subsidie van vijf ton van het ministerie van VWS gaat het LUMC, samen met het Radboudumc en Gupta Strategists, onder meer een barometer ontwikkelen die de milieu-impact van OK-complexen in ziekenhuizen onderling kan vergelijken. ‘Want het kan en moet groener’, aldus Frank Willem Janssen van het LUMC.

De afgelopen jaren staat verduurzaming hoog op de agenda in de bestuurskamers van ziekenhuizen. In de praktijk blijken zorginstellingen voor een relatief grote milieubelasting te zorgen. Een belangrijke factor is daarbij het reizen van patiënten van huis naar de poliklinieken en terug. Door verdere digitalisering, zoals thuismonitoring, kan het aantal reizigerskilometers en de daarbij horende CO2-uitstoot flink terug worden gedrongen. Ook in en rond de ziekenhuizen zelf ontstaat de nodige vervuiling door schoonmaakmiddelen, stookkosten en grote hoeveelheden afval.

OK’s  zijn grote vervuilers

Ziekenhuizen zorgen zodoende op meer fronten voor milieubelasting. De OK’s blijken daar relatief gezien veel aan bij te dragen. Anesthesiegassen, de luchtverversing die 24/7 aanstaat en grote hoeveelheden afval, maken operatiekamers (OK) in ziekenhuizen allesbehalve milieuvriendelijk. Onder het motto ‘meten is weten’ werd samen met de TU Delft in 2017 al een quick scan uitgevoerd. Hieruit bleek dat de uitstoot van de operatiekamers in het LUMC 1.500 ton CO2 bedraagt en dat er ruim 170.000 kg afval per jaar wordt geproduceerd.

Benchmarking milieubelasting

Eerder zijn er in het LUMC verschillende initiatieven gestart om dit terug te dringen, zoals het verminderen van milieubelastende verdovingsgassen en het scheiden van afval. Maar eigenlijk is het voor ziekenhuizen in heel het land helemaal niet duidelijk wat de milieu-impact van hun OK precies is en hoe ze zich verhouden tot andere ziekenhuizen. Daarom wordt nu, met de recent verkregen subsidie van VWS van vijf ton, een monitor ontwikkeld die benchmarking op het gebied van milieubelasting mogelijk maakt.

Barometer landelijk uitrollen

In totaal 12 ziekenhuizen leveren voor die monitor cijfers aan het team van Frank Willem Janssen die gynaecoloog is in het LUMC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Groene OK. Janssen vertelt op de website van LUMC: “We focussen ons hierbij specifiek op de OK en op drie gebieden, namelijk energieverbruik, verbruik van materialen en procesindicaties. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan of er afspraken zijn gemaakt over het scheiden van afval. Het is de bedoeling om de barometer na de ontwikkeling landelijk uit te rollen. Zo krijgen besturen, maar ook artsen, beter inzicht in de status van de verduurzaming van hun zorg. Dat kan leiden tot gerichte interventies, in maat en getal, om de zorg groener te maken.”

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
Volg jij ons al?