Search
Close this search box.
Search

BCI laat verlamde patiënten gedachtegestuurd lopen

Het Nederlandse medtech bedrijf ONWARD Medical heeft een baanbrekende Brain Computer Interface (BCI) ontwikkeld die dwarslaesie patiënten in staat stelt om weer te lopen. Uit onderzoek, gepubliceerd in Nature, is gebleken dat de BCI gebruikt kan worden om via neurostimulatie gedachten te koppelen aan de ARC Therapie van het bedrijf. Zo kan een verlamde patiënt, puur door te denken aan opstaan of lopen, weer bewegen.

ONWARD heeft al veel ervaring op het gebied van innovatieve therapieën, zoals ARC Therapy, voor de stimulatie van ruggenmerg. Daarmee wil het bedrijf beweging, functie en onafhankelijkheid herstellen bij mensen met een dwarslaesie (SCI). De nieuwe innovatie die deze week gepresenteerd is, naar aanleiding van succesvol onderzoek, is een baanbrekende stap op dit gebied.

Gedachtegestuurd bewegen en lopen

Gebleken is dat een draadloze brein-computer interface (BCI) gedachten kan gebruiken om ARC Therapy te moduleren. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat de BCI in combinatie met ARC Therapy een patiënt de mogelijkheid gaf om meer controle te krijgen over wanneer en hoe hij zijn verlamde benen bewoog.

In de praktijk betekent het dat de patiënt ‘alleen maar’ hoeft te denken aan het bewegen van zijn benen, opstaan of – uiteindelijk – lopen. De BCI vertaalt deze gedachten naar signalen waarmee een zenuwknoop gestimuleerd kan worden die de betreffende spieren in beweging zetten.

“De BCI legt een continue link tussen bewegingsintenties en ruggenmergstimulatie, waardoor een natuurlijker herstel van mobiliteit mogelijk wordt,” aldus neurowetenschapper Grégoire Courtine, hoogleraar aan de EPFL, en co-auteur van het Nature-paper.

Onderstaande video uit 2020 van het Erasmus MC geeft een indruk van hoe de neurostimulatie van een zenuwknoop in zijn werk gaat en welke voortgang daarmee in relatief korte tijd gemaakt kan worden.

Gedachten worden omgezet in signalen die zenuwknopen stimuleren en verlamde benen weer laten bewegen.

Potentieel van BCI

“Deze publicatie toont het opmerkelijke potentieel van ARC Therapy dat kan worden verbeterd met de introductie van een BCI, waardoor meer natuurlijke beweging mogelijk wordt op basis van de gedachten van een persoon met verlamming”, aldus Dave Marver, CEO van ONWARD.

De gegevens die nu gepubliceerd zijn, maken deel uit van een lopend klinisch haalbaarheidsonderzoek naar de veiligheid en voorlopige effectiviteit van hersengestuurde ruggenmergstimulatie na SCI. De studie wordt gecoördineerd door de mededirecteuren van NeuroRestore – Grégoire Courtine en Jocelyne Bloch, neurochirurg in het Universitair Ziekenhuis van Lausanne (CHUV) – evenals Guillaume Charvet, hoofd van het Medical Device Development Lab bij CEA-Leti / Clinatec.

Superman en project MARCH

Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar de revalidatie en genezing van een dwarslaesie. Een van de beroemdste personen die zich daar jarenlang voor ingezet heeft is de ‘originele’ Superman, Christopher Reeve. Hij speelde een vliegende superheld, maar raakte zelf in 1995 na een ongeluk tijdens een paardenwedstrijd verlamd. Tot aan zijn dood in 2004 was Reeve een van de boegbeelden van de ‘strijd’ tegen de gevolgen van een dwarslaesie.

In Nederland werkt een team van studenten van de TU Delft al enkele jaren aan de ontwikkeling van een exoskelet dat verlamde mensen in staat moet stellen weer te lopen.  Met de MARCH VI (2021) richten de studenten zich op de ontwikkeling van een exoskelet dat geschikt is voor dagelijks gebruik.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?