Search
Close this search box.
Search

Beeldbellen helpt tegen tekort aan huisartsen

De bezoeken aan de huisarts nemen weer toe, nu de coronapandemie in Nederland over zijn hoogtepunt heen lijkt te zijn. Toch verwacht huisarts Bart Timmers dat de optie van een patiënt ‘virtueel zien’ in plaats van fysiek, blijvend is. Timmers is al jaren voorstander van e-health inzetten waar dat nuttig is. Zulke toepassingen, zoals Arts Online, hebben door de coronacrisis een zet in de rug gekregen, vertelt Timmers in ICT&health. Het helpt ook tegen het tekort aan huisartsen.

De bevlogen e-health huisarts uit het Montferland voert al geruime tijd campagne om het platform voor onder meer beeldbellen onder de aandacht te brengen: “Met name de groep mensen die niet zo handig is met ICT heeft een steuntje in de rug nodig. Ik hoop die ondersteuning deels bij de bibliotheek en de welzijnsorganisatie te vinden, samen met de gemeente.”

Beeldbellen onderdeel totaalpakket

Het beeldbellen binnen ArtsOnline is onderdeel van een totaalpakket aan huisartsenzorg. Het platform is ontwikkeld als antwoord op de vraag hoe we in Nederland kunnen omgaan met de toenemende druk op de huisartspraktijk. Minder huisartsen, meer taken, budgetten die onder druk staan. Dat waren vragen die Carin Pipers al een tijd bezig hield. Zij werkt als senior consultant bij Roset Twente, een expertisecentrum voor innovatie in de eerstelijnszorg.

“Het huisartsentekort is niet van vandaag of gisteren, het speelde al lang vóór de coronacrisis. Hoe waarborg je de continuïteit van zorg en hoe speel je in op de behoefte van vooral jongere huisartsen om flexibel te kunnen werken? Hoe zorg je voor praktijkopvolging? Hoe maak je het voor waarnemers prettig om vanuit huis of op andere tijdstippen te weken? Er waren ook oudere en gevestigde huisartsen die daar wel oren naar hadden.

Online inloopspreekuur

Uit een eerste concept, bedacht voor een moderne manier van werken die past bij de wensen en behoeften van de eerstelijn in deze tijd, is het idee van een online inloopspreekuur voortgekomen. Toen Timmers hoorde waar Roset mee bezig was, realiseerde hij zich dat dit model iets was waar hij al jaren naar zocht. Samen met huisartsen Bé Prenger, Rebecca Meijer en Michiel van Baasbank werd hij innovatiepartner bij ArtsOnline.

“Ik ben ervan overtuigd dat minstens een derde van de consulten bij de huisarts online kan plaatsvinden. We zien een tweedeling in de consulten: de ingewikkelde gesprekken rond multimorbiditeit bij mensen met chronische klachten. Deze patiënten vinden het niet erg als ze moeten wachten op een afspraak voor een persoonlijk consult. Aan de andere kant zijn er de patiënten met een enkelvoudige klacht die snel even willen overleggen met de huisarts. Die kunnen we goed helpen met beeldbellen. ”

Extra handjes creëren

ArtsOnline is opgezet als een totaalsysteem: naast de digitale intake, de virtuele wachtkamer, het beeldbellen, de live chat en de video-opname van het consult is het ook een plek waar waarnemers eenvoudig kunnen meewerken in de huisartsenpraktijk. Zij hoeven dan niet fysiek in de praktijk aanwezig te zijn, maar kunnen ook in een eigen werkkamer aan andere kant van het land zitten en desgewenst spreekuur houden buiten kantoortijden. Timmers noemt dat “op een slimme manier extra handjes creëren.”

De geplande pilot werd enkele weken vervroegd vanwege de coronapiek. Huisartsen hadden veel behoefte aan het beeldbellen. Sinds april is ArtsOnline in gebruik in de eerste praktijken, vertelt Pipers: “We krijgen reacties uit het hele land en daar zitten ook aanvullende ideeën bij. Dat is ook de bedoeling, we willen innovatie aanjagen.” Per week komen er drie tot vier praktijken bij als gebruikers. In het najaar komt er een grotere opschaling.

ICT&health editie 3 is deze week verschenen.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hartecho
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Dragon Medical One MCL
Dragon Medical One bespaart MCL-artsen tot 45 minuten per dag 
preventie
Europese subsidies beschikbaar om preventie digitaal te ondersteunen
Onderzoeksdata Lowlands
Onderzoeksdata verzamelen tijdens Lowlands
Nierschade onderzoek
Zoektocht naar eerder vaststellen nierschade met AI
Longaandoeningen
Nieuwe perspectieven bij longaandoeningen
AI
AI in de diagnostiek van kinderen met een ontwikkelingsachterstand
Kankeronderzoek
UMCU studenten doen kankeronderzoek met Genmab
Thuismonitoring
Isala voegt 23 zorgpaden toe aan thuismonitoring
Volg jij ons al?