Beeldbellen zorgt voor sneller psychische hulp op SEH

ma 10 februari 2025 - 12:25
Beeldbellen
Nieuws

De Spoedeisende hulp en de afdeling Psychiatrie van Isala zijn met een proefproject gestart waarbij patiënten die moeten worden opgenomen via beeldbellen het eerste contact hebben met de psychiater. Groot voordeel is dat de patiënt sneller de juiste hulp kan krijgen. Niet iedere psychiater woont om de hoek en kan buiten kantooruren snel op de SEH aanwezig zijn om hul te verlenen. Daardoor moeten patiënten soms te lang wachten op psychische hulp.

Spoedeisende hulp-arts Gert-Jan Mauritz en psychiater Cherryl van Alst leggen uit dat bovendien de doorstroming op de vaak drukke afdeling door het lange wachten kan vertragen. Daarom besloten de SEH-artsen en de psychiaters van Isala met elkaar te bekijken hoe ze dit kunnen verbeteren.Van Alst vertelt dat ze in de coronaperiode al veel met consulten op afstand hebben gewerkt, bijvoorbeeld via beeldbellen. “Dit ging vaak heel goed. Waarom zou dit niet voor bepaalde groepen patiënten op de SEH kunnen werken?”, voegt ze toe.

Patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid was een belangrijk aandachtspunt voor de werkgroep die het idee verder ging uitwerken. Lang hoefden ze niet te zoeken naar een geschikt systeem hiervoor. “We hadden de technologie al in huis. De BeterDichtbij-app wordt in Isala al door verschillende afdelingen en voor verschillende toepassingen gebruikt. Beeldbellen in een beveiligde omgeving is één van de functionaliteiten”, legt Mauritz uit.

Voordat de pilot daadwerkelijk kon starten, zijn alle risico’s in kaart gebracht. Eén van de criteria voor het laten meedoen van een patiënt aan het proefproject is dat diegene sowieso wordt opgenomen in het ziekenhuis. De reden daarvoor is dat de patiënt de volgende dag alsnog live kan worden beoordeeld. Ook kan er dan worden getoetst of hetzelfde beeld wordt gezien als de dag ervoor bij het consult op afstand. Bovendien kan dan worden vergeleken of de digitale beoordeling even goed is als de live beoordeling.

Eerste indruk

Stel, een spoedpatiënt heeft psychische hulp nodig en komt in aanmerking voor een consult op afstand. In dat geval heeft de SEH-arts of de verpleegkundige contact op met de psychiater die dienst heeft. De SEH beschikt over een tablet waarmee het beeldbellen vervolgens kan plaatsvinden. Van Alst vertelt dat ze tijdens dat consult vooral wil beoordelen of een patiënt veilig kan worden opgenomen. Hoe hoog is bijvoorbeeld het suïciderisico en welke voorzorgsmaatregelen moeten er worden genomen? Belangrijke voorwaarde hierbij is ook dat de psychiater alsnog langskomt voor een live-beoordeling, als de SEH-arts bijvoorbeeld aangeeft de zaak niet te vertrouwen. Mauritz vertelt dat normaliter een patiënt ongeveer drie tot vier uur op de afdeling ligt.

Maar via de psychische zorg op afstand kan iemand vaak binnen een uur al worden geholpen voordat de patiënt wordt opgenomen in het ziekenhuis. Voor zover Mauritz weet is de SEH in Isala de eerste SEH in Nederland die deze psychische hulp op afstand op deze manier uitprobeert. “We hebben 2 aios’en die zich bezighouden met het onderzoek, dat aan deze pilot is gekoppeld. Die kijken onder meer naar de patiënttevredenheid, de doorlooptijd en de kwaliteit van de psychiatrische beoordeling.

Tevreden patiënten

Inmiddels is een aantal patiënten op deze manier geholpen en die waren tevreden. Later dit jaar willen ze de eerste resultaten bespreken en bekijken of ze kunnen doorgaan met deze nieuwe werkwijze. Over vier maanden hopen ze dan de officiële onderzoeksresultaten te kunnen delen.

Mauritz is zelf ook enthousiast over het proefproject. Eén van zijn aandachtsgebieden is innovatie en AI. Van daaruit kijkt hij altijd uit naar technologieën die de zorg kunnen verbeteren. “Maar wat ik soms jammer vind is dat we ons blindstaren op de nieuwste technologieën, terwijl er al zoveel goede toepassingen zijn die we nog niet ten volste benutten. Dat vind ik zo goed aan deze pilot. We doen iets nieuws, maar dan wel met bestaande technologie die zich al op meerdere fronten heeft bewezen”, vindt Mauritz.