Search
Close this search box.
Search

Beeldzorg De Waerden: eenvoud staat voorop

Zorginstelling De Waerden (Heerhugowaard, N-H) heeft de ambitie om een beeldzorgcentrale op te zetten die heel Noord-Holland 24/7 kan bedienen. Dat is een ambitie die De Waerden graag met andere zorgorganisaties in de regio wil oppakken. Ervaring met opschalen heeft de instelling voor gehandicaptenzorg al opgedaan sinds het vier jaar geleden een proef met beeldbellen begon. Financiering blijft vooralsnog een pijnpunt, stellen Jannie Riteco en Nicolien Gooijer in een interview in ICT&health 4.

“De Waerden wil met beeldzorg de kwaliteit van de ondersteuning verder verbeteren en de begeleiders ontlasten zodat ze hun fysieke aanwezigheid bij cliënten beter kunnen verdelen”, legt Jannie Riteco (Raad van Bestuur) uit. “We willen er altijd zijn voor onze cliënten en tegelijk onze medewerkers zo efficiënt en zinvol mogelijk inzetten.” Inmiddels zijn twee andere zorginstellingen aangehaakt, waarmee de eerste opschaling een feit is.

Medewerkers als ambassadeurs

De zorgorganisatie biedt online ondersteuning vanuit een fysieke centrale, ook vanwege bescherming van persoonsgegevens en privacy. Nicolien Gooijer, Coördinator & Coach Beeldzorg: “Bij de start hebben wij onder onze medewerkers geïnventariseerd wie ervaring wilde opdoen met online ondersteuning. Daarvoor kregen zij een extra vergoeding, omdat ze bovenop hun contracturen konden meedoen. Zo kweek je ook ambassadeurs. Ongeveer 30 begeleiders zijn gestart. Inmiddels hebben we een team van 17 professionele beeldzorgmedewerkers die twee centrales bemensen.”

Eenvoudig en betrouwbaar zijn in alles sleutelwoorden. De Waerden vond een leverancier die hierin meeging, onder meer bij het ontwikkelen van een systeem waar iedereen mee om kan gaan, ook zonder computerervaring. “Geen extra knopjes, meteen toegang tot een professional. Het systeem moet betrouwbaar zijn in het bieden van de beloofde ondersteuning. We zijn meteen en altijd beschikbaar.”

Het scherm van de iPad is ook altijd aan en werkt niet als een computer. Je hoeft als cliënt alleen een afbeelding aan te wijzen van een zorgprofessional of eventueel aangesloten familieleden/mantelzorgers. Gooijer: “We hebben dit samen met Simac ontwikkeld. Zij hebben ook andere klanten die voor een andere opzet kozen. Ik heb begrepen dat zij inmiddels allemaal over zijn op het eenvoudige beeldscherm zoals wij dat gebruiken.”

Financiering blijft pijnpunt

Bestuurder Riteco werd vorig jaar bij haar aanstelling meteen geconfronteerd met het probleem van bekostiging van innovaties zoals beeldzorg. “Het bleek dat we dit allemaal uit eigen middelen betalen. Dat houdt een keer op. We zijn nu gesprekken aan het voeren met zorgkantoren en de gemeenten. Op dit moment kan alleen het directe beeldcontact bekostigd worden. Er is geen beeldzorgtarief in die zin dat gegarandeerde 24 uurs bereikbaarheid wordt bekostigd. Dus bekostiging blijft een knelpunt.”

Ook andere zorginstellingen werken aan beeldbelinitiatieven, waarbij net zoals bij De Waerden ook meeweegt dat er een structureel tekort aan personeel is en dat eigen regie van cliënten zo beter ingevuld kan worden. Afgelopen april begon Carintreggeland (Twente, langdurige zorg) daarom met een beeldbelpilot.

ICT&health 4 verschijnt eind augustus.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
intelligentie
Over spelmatige intelligentie en serious games
Onderzoekers van de Universiteit van Bristol hebben een webgebaseerde babyslaap-planner ontwikkeld die levens van baby’s kan redden van wiegendood.
Webgebaseerde slaapplanner voorkomt wiegendood
AI onderwijsinstructie chirurgie training
Onderwijsinstructie via AI tijdens operatie
medicatie
Onderzoek naar medicijndispensers in intramurale setting
AI
Nieuwe CT 5300 van kop tot teen uitgerust met AI
arbeidsgerelateerde zorg
Programma ‘Innovatieve Arbozorg’ voor betere arbeidsgerelateerde zorg
zorgontwikkelingen nieuws
Groene zorg, praten over zorgontwikkelingen en bestuurswisselingen
digitalisering
NVZ wil meer focus op preventie en digitalisering
dementie
Project Leefcirkels XL opent deuren voor cliënten in zorgcentra
gegevensuitwisseling
VWS start met nieuwe fase voor PGO's
Volg jij ons al?