Belgisch proefproject Turnhout met drones voor vervoer medicatie, monsters

24 mei 2019
AZ-Turnhout-2
Technologie
Nieuws

AZ Turnhout, de gemeente Turnhout en drone-serviceprovider Skyports testen samen de nieuwe logistieke dienst waarbij medische producten worden vervoerd met drones. De drones van Skyports zullen geneesmiddelen, weefsel- en bloedmonsters vervoeren tussen de ziekenhuiscampussen. Normaal gebeurt dat vervoer via traditioneel wegtransport.

De projectpartners willen in september 2019 de eerste vluchten te starten. De drones worden tijdens een proefperiode van één maand vooral ingezet voor vervoer van stalen, weefsels en andere transporten tussen de laboratoria op beide campussen van het AZ. In een latere fase worden de drones mogelijk ook ingezet voor ander transport tussen de ziekenhuiscampussen en externe partners of andere ziekenhuizen.

Geen vertraging of wachttijden

"Het dronetransport heeft een enorm voordeel op het vlak van snelheid en efficiëntie van medische leveringen", stelt Duncan Walker, managing director van Skyports. "Geen files, geen vertragingen op drukke wegen en geen logistieke wachttijden, waardoor uiteindelijk de patiënt minder lang zal moeten wachten op een diagnose of levensreddende medicatie."

Skyports drone
Drones moeten medicatie en monsters gaan vervoeren tussen de campussen van AZ Turnhout. Foto: Skyports.

Griet Braekmans, facilitair directeur AZ Turnhout geeft aan dat het ziekenhuis aan het proefproject deelneemt in het kader van de zoektocht naar nieuwe duurzame oplossingen om logistieke stromen te optimaliseren. "Door de oprichting van de verschillende ziekenhuisnetwerken in Vlaanderen zullen ziekenhuizen in de toekomst steeds meer op elkaar afgestemd moeten zijn. Met drones kunnen we patiëntenzorg op maat leveren en een betere samenwerking tussen ziekenhuizen mogelijk maken." Braekmans verwacht dat medicatie en monsters sneller op de juiste plaats zullen zijn, zodat patiënten en artsen sneller de resultaten kennen.

Skyports werkt al samen met ziekenhuizen en zorgverleners op verschillende locaties in Europa en Afrika om een medisch drone-netwerk op te zetten dat levens moet helpen redden en de toegang tot essentiële medische diensten voor patiënten moet verbeteren.

Groeiende inzet drones

De afgelopen jaren zijn er met toenemende regelmaat en op steeds grotere schaal pilots uitgevoerd met drones op het gebied van gezondheidszorg. Dat gebeurde onder andere in Afrika, waar veel afgelegen gebieden moeilijk bereikbaar zijn over de weg, maar ook in Australische plattelandsgebieden. Bezorger DHL zet drones onder andere in Duitsland in, aangezien zij ook in drukke stadsgebieden met dichtslibbende wegen sneller kunnen zijn dan wegvervoer.

Drones worden onder andere gebruikt om medicatie en andere medische voorraden af te leveren, bloed- en andere labmonsters op te halen en zelfs voor het afleveren van een orgaan voor transplantatie, of bevroren bloedplaatjes en plasma. Drones kunnen zelfs snel ter plekke zijn met een AED om zo iemand die een hartaanval heeft gehad te behandelen.