Belgische ziekenhuizen zetten sociale robots in voor gastonthaal

ma 13 juni 2016 - 12:41
Nieuws

Twee ziekenhuizen in Oostende en Luik zetten deze week robots in om hulp te bieden bij de ontvangst van patiënten en bezoekers. Beide ziekenhuizen zetten al langer robots in, maar dan exclusief ter ondersteuning van geriatrie, kinder- en revalidatieafdelingen. De nieuwe generatie robots, afkomstig van producent Zora Bots, zijn volgens de makers socialer dan de huidige.

De nieuwe generatie genaamd Pepper is met een lengte van 140 centimeter relatief groot en is speciaal ontwikkeld voor sociale interactie. De Peppers wordt inmiddels getest in Japan en Frankrijk, maar nu vindt voor de eerste keer een test plaats in een medische omgeving in België. Leveranciers van robottechnologie Zora Bots verscheepte al robots naar meer dan tweehonderd ziekenhuizen en zorginstellingen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Japan.

Dagelijkse interactie met 25,000 mensen

De producten van Zora Robots worden ingezet voor een groot aantal doeleinden. Niet alleen helpen de robots ouderen in zorgcentra en zelfs kinderen met autisme, maar ook de hospitality-sector maakt gebruik van de oplossingen ten behoeve van de onthaal van gasten. Sinds 2014 werkt Zora Bots hiervoor in Europa samen met het Franse robotics-bedrijf Aldebaran. Sindsdien is flink werk gemaakt van internationale expansie. Inmiddels maken dagelijks zo’n 25,000 mensen gebruik van Zora.