Belgische ziektekostenverzekeraars vergoeden ehealth-methode voor meten glucose

27 juni 2016
Nieuws

Diabetici in België krijgen voortaan een ehealth-methode vergoed waarmee zij zonder regelmatig te te prikken het glucosegehalte in hun bloed kunnen meten. België zou het eerste Europese land zijn die deze meetmethode vergoedt.

Een nieuwe diabetesovereenkomst voor de begeleiding van volwassen diabetici voorziet, vanaf 1 juli 2016 in de terugbetaling door de ziekteverzekering  van een nieuwe methode om het glucosegehalte in het bloed te bepalen via een sensor op de huid. Dat meldde recent het Belgische RIZIV, vergelijkbaar met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De sensor wordt als een soort pleister op de huid geplakt, werkt 2 weken en kost 60 euro. Volgens De Standaard is er 10 miljoen euro uitgetrokken specifiek voor terugbetaling van de nieuwe meetmethode. Volgens Luc van Gorp, voorzitter van ziekenfonds CM, is België het eerste land in Europa dat zo’n pleister terugbetaald. Vooralsnog staat alleen het Freestyle Libre systeem van Abbott op de lijst van systemen die worden vergoed. De komende maanden kunnen er De sensors en afleesapparatuur aan toegevoegd worden.

Meer zelfregie patiënten

Het Verzekeringscomité van het RIZIV heeft op 20 juni 2016 een nieuwe overeenkomst goedgekeurd met de gespecialiseerde ziekenhuiscentra voor volwassen diabetici. Deze overeenkomst regelt de terugbetaling door de ziekteverzekering van de begeleidingsprogramma’s die deze centra realiseren voor sommige diabetici. Centraal staat hierbij meer zelfregie: essentieel in deze programma’s is namelijk dat de patiënt zelf regelmatig zijn glucosegehalte meet en in functie van de resultaten zelf zijn insulinedosissen aanpast.

De centra leveren de patiënten het materiaal dat ze nodig hebben om hun glucosegehalte te bepalen en leren de patiënten om dit materiaal correct te gebruiken. Behalve de vertrouwde methode om deze metingen uit te voeren - de ‘vingerpriktest’ – wordt ook een nieuwe test vergoed. Het gaat om een nieuwe methode om het glucosegehalte te bepalen. Hierbij meet een sensor het glucosegehalte. De patiënt kan de sensor dragen op de huid van de bovenarm, onopvallend onder de kleding. De meetwaarden zijn dan op een klein toestel af te lezen.

Voor veel diabetici zal deze nieuwe methode het comfort van de metingen zeker verhogen, zo verwacht het Riviz, omdat ze minder moeten prikken en gemakkelijk discreet naar de automatisch gemeten glucosewaarden kunnen kijken. Bovendien moet de sensor pas ná een bepaald aantal dagen vervangen worden.

Alleen voor type 1-diabetici zal er een volledige terugbetaling zijn. Het zijn deze patiënten die in principe de meeste metingen moeten doen en waarvoor het voordeel van de nieuwe meetmethode het grootst zal zijn. De andere diabetici die in de centra een programma volgen, kunnen de sensoren ook verkrijgen via het ziekenhuis, maar dan met bijbetaling. Patiënten die sensoren vroegtijdig verliezen, kunnen tegen betaling een vervangende sensor krijgen

Langere wachttijd voor kinderen

Voor diabetische kinderen is bestaan er specifieke, gespecialiseerde diabetescentra die een afzonderlijke overeenkomst hebben met het RIZIV. Het RIZIV stelt alles in het werk om ook met de kinderdiabetescentra zo snel mogelijk tot een overeenkomst te komen, maar dit zal nog even duren, aldus een persbericht van de organisatie.

Voor de kinderen is er ook een minimumleeftijd voor een veilig gebruik van dit materiaal. Voor de momenteel verkrijgbare sensoren is die minimumleeftijd 4 jaar. De kinderdiabetescentra zullen de sensoren niet mogen afleveren aan kinderen onder deze leeftijd.