BeNeLuxA biedt transparantie over samenwerking geneesmiddelen

6 september 2017
Nieuws
België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk (BeNeLuxA) werken al langere tijd samen om nieuwe geneesmiddelen sneller en tegen een aanvaardbare prijs beschikbaar te maken voor patiënten. Ook willen de landen de toegang tot belangrijke innovatieve geneesmiddelen en  betaalbare behandelingen verbeteren. De website moet een nieuwe stap zetten in deze samenwerking.

Website biedt meer transparantie

BeNeLuxA stelt te streven naar transparantie. Door onderling informatie en ervaring te delen, maar ook door open te zijn over de samenwerking zelf. De website dient daarom als centraal informatiepunt voor farmaceutische bedrijven die geïnteresseerd zijn in gezamenlijke onderhandelingen of voor landen die ook aan het samenwerkingsverband willen deelnemen.

Verder bevat de website algemene informatie over het samenwerkingsproject, over behaalde resultaten, (wetenschappelijke) rapporten gemaakt in opdracht van BeNeLuxA en beleidsdocumenten, zoals de door de landen getekende samenwerkingsafspraken. De website wordt continue up-to-date gehouden.

Horizon scanning

BeNeLuxA omvat niet alleen uit gezamenlijke prijsonderhandelingen. Zo wordt er ook nauw samengewerkt op het gebied van horizon scanning in de geneesmiddelensector. Daarbij worden potentieel belangrijke farmaceutische innovaties – vaak bijzonder dure geneesmiddelen - in kaart gebracht nog vóór ze op de markt komen. Met die informatie staan de landen sterker bijvoorbeeld bij de inkoop door zorgaanbieders.

Daarnaast bestaat de samenwerking uit zaken zoals het delen van data en beleid en gezamenlijk doelmatigheids- en evaluatieonderzoek (Health Technology Assessments).