Search
Close this search box.
Search

BeNeLuxA biedt transparantie over samenwerking geneesmiddelen

Partijen die meer willen weten over de BENELUXA – een internationale samenwerking rondom geneesmiddelen – kunnen voortaan terecht op een dedicated website. Via www.beneluxa.org wil BeNeLuxA transparantie bieden over wat de organisatie bereikt heeft en de gestelde doelen.

België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk (BeNeLuxA) werken al langere tijd samen om nieuwe geneesmiddelen sneller en tegen een aanvaardbare prijs beschikbaar te maken voor patiënten. Ook willen de landen de toegang tot belangrijke innovatieve geneesmiddelen en  betaalbare behandelingen verbeteren. De website moet een nieuwe stap zetten in deze samenwerking.

Website biedt meer transparantie

BeNeLuxA stelt te streven naar transparantie. Door onderling informatie en ervaring te delen, maar ook door open te zijn over de samenwerking zelf. De website dient daarom als centraal informatiepunt voor farmaceutische bedrijven die geïnteresseerd zijn in gezamenlijke onderhandelingen of voor landen die ook aan het samenwerkingsverband willen deelnemen.

Verder bevat de website algemene informatie over het samenwerkingsproject, over behaalde resultaten, (wetenschappelijke) rapporten gemaakt in opdracht van BeNeLuxA en beleidsdocumenten, zoals de door de landen getekende samenwerkingsafspraken. De website wordt continue up-to-date gehouden.

Horizon scanning

BeNeLuxA omvat niet alleen uit gezamenlijke prijsonderhandelingen. Zo wordt er ook nauw samengewerkt op het gebied van horizon scanning in de geneesmiddelensector. Daarbij worden potentieel belangrijke farmaceutische innovaties – vaak bijzonder dure geneesmiddelen – in kaart gebracht nog vóór ze op de markt komen. Met die informatie staan de landen sterker bijvoorbeeld bij de inkoop door zorgaanbieders.

Daarnaast bestaat de samenwerking uit zaken zoals het delen van data en beleid en gezamenlijk doelmatigheids- en evaluatieonderzoek (Health Technology Assessments).

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Volg jij ons al?