Search
Close this search box.
Search

BENU wint KNMP Innovatieprijs met medicatie toedien-app

Met zijn toedienapp (ETDR) is BENU Apotheek in Eibergen winnaar geworden van de KNMP-zorginnovatieprijs 2017. Het project 'Medicatie Controle App met elektronische toedienregistratie' kreeg de meeste stemmen van de leden van de apothekersorganisatie KNMP, die voor het eerst zelf mochten meebeslissen.

De app maakt papieren toedieningslijsten overbodig, biedt apothekers en patiënten meer gemak, verbetert de medicatieveiligheid en maakt tijd vrij voor zorg. BENU-apotheker Mathijn Brummelhuis kreeg de prijs op 12 oktober 2017 tijdens het Najaarscongres van de KNMP uitgereikt. Het project van BENU, kwam tot stand door samenwerking met met o.a. thuiszorgorganisatie Sensire. De winnende partij kreeg een cheque van 10.000 euro overhandigd.

Behalve BENU Apotheek Eibergen waren de Apothekers Combinatie Veendam met ‘Apotheek in de nieuwe media’ en het OLVG, locatie West afdeling: ziekenhuisapotheek en BovenIJ ziekenhuis met ‘Een transmurale samenwerking bij ontslag uit het ziekenhuis’ genomineerd.

De KNMP-zorginnovatieprijs is een stimulans voor innovatieve apothekers om hun idee te delen en verder te brengen. Voortdurende vernieuwing is nodig om de zorg op de steeds veranderende behoeften van de patiënt en maatschappij te laten aansluiten. De uitreiking van de KNMP-zorginnovatieprijs is éénmaal per jaar tijdens het KNMP Najaarscongres.

Vervanging papieren lijst met digitale versie

BENU Apotheken introduceerde in april 2017 zijn app voor elektronische toedienregistratie (ETDR). Door het Apotheek Informatie Systeem (AIS) van de apotheek te koppelen aan een app konden papieren toedienlijsten vervangen worden door een digitale lijst.  Zo kan het toedienen van medicatie gecontroleerd en afgetekend worden. Dit moet de medicatieveiligheid bij klanten thuis zal verbeteren. De applicatie is geschikt voor alle medicatie; voor medicatie in het zakje, losse medicatie en ‘zo nodig’ medicatie.

Pilot bij Sensire

Boomerweb begon destijds voor BENU een pilot van twee maanden met thuiszorgorganisatie Sensire en BENU Apotheek Eibergen. Maarten van Rixtel, bestuurder van Sensire, stelt dat de thuiszorgorganisatie door de applicatie meer inzicht in de kwaliteit van het toedienen krijgt, terwijl de mogelijkheden voor sturing verbeterd zijn.

Samen met Boomerweb wil BENU-moederorganisatie Brocacef Groep de farmaceutische zorgrol op een efficiënte wijze verder uitbouwen. Er wordt tijd bespaard in de apotheek, omdat de papieren toedienlijsten niet meer worden uitgeprint en toegestuurd. Ook is er sneller en effectiever contact met de zorgprofessionals en zijn medicatiewijzigingen up-to-date. Door de applicatie moet de apotheker in staat zijn beter advies te geven aan de zorginstelling. De apotheker wordt zo zichtbaarder in de farmaceutische zorg rond de klant.

Na de evaluatie van de pilot in Eibergen was het de bedoeling dat Sensire de ETDR app in haar hele werkgebied gaat gebruiken. Boomerweb start dan de landelijke uitrol bij alle geïnteresseerde zorginstellingen en apotheken.

‘Medicatie toedien-app ideaal’

De medicatie controle app is volgens wijkverpleegkundige Saskia Fokkink van Sensire ideaal. Dat liet Sensire afgelopen september weten. Vroeger moesten men wijzigingen van medicatie bijschrijven op de papieren toedienlijst, wat eigenlijk niet de bedoeling is, of een mantelzorger vragen of ze een nieuwe toedienlijst wilde ophalen bij de apotheek.

“Met de Medicatie Controle App hebben we altijd een actuele toedienlijst in de app staan. Het risico op fouten wordt hierdoor veel kleiner. Het wordt alles bij elkaar veel klantvriendelijker en veiliger. Daarbij hebben we ook nog meer tijd voor de klant omdat we al dat regelwerk met de apotheek niet meer hoeven te doen. Met deze app hebben we dus altijd de juiste medicatie gegevens van de klant bij de hand.”

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Regionale participatiehubs
Subsidie voor coalitievorming voor regionale participatiehubs
Wervingscampagne
Bijzondere wervingscampagne Reinier de Graaf
Neuromorphic Computing
Elektronische devices gebaseerd op neuromorphic computing
Hersenatlas
Zwaartekracht-subsidie voor hersenatlas en het lot van eiwitten
Aneurysma
Nieuwe betrouwbare methode om aneurysma’s te volgen
leerling-verpleegkundigen
Albert Schweitzer succesvol met behoud leerling-verpleegkundigen
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
Volg jij ons al?