Berg Health mikt op AI voor ziektebestrijding

ma 25 april 2016 - 16:16
Nieuws

De biotech start-up Berg Health timmert al enige tijd met succes aan de weg met zijn AI-oplossingen voor de ontwikkeling van medicijnen die kunnen helpen bij de bestrijding van chronische ziekten. Het bedrijf wil hiermee onder meer de traditionele farmaceutische industrie wakker schudden.

Berg Health werd opgericht in 2006 en richt zich onder meer op kankerbestrijding via kunstmatige intelligentie op basis van een mix van data analytics en software. De oplossing van Berg werkt naar eigen zeggen met enorme hoeveelheden aan biologische data van patiënten en niet-patiënten om patronen te kunnen ontdekken.

Alvleesklierkanker

Berg stelt dat het op deze manier in staat is geweest om een nieuw model te ontwikkelen waarmee de behandeling van alvleesklierkanker kan worden verbeterd. Momenteel bevindt het medicijn tegen deze ziekte, genaamd BPM 31510, zich in de tweede testfase. De eerste testfase liep sinds 2013. Het is voor Berg Health het eerste medicijn dat zich naar de tweede testfase mag begeven. Slechts 39 procent van alle medicijnen kan door naar fase 3.

Hoewel Berg Health nog relatief jong is, kan het bedrijf inmiddels bogen op samenwerkingen met onder meer het Israelische Beth Israel Deaconess Medical Center en het Center for Prostate Disease Research, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie.