Beter slapen door beter te meten!

5 oktober 2016
Nieuws

Slaap, is één van de categorieën van de gezondheidzorg die nog niet is gedigitaliseerd. Ontwikkelingen hier gaan in ieder geval een stuk trager dan bij andere onderwerpen. Er zijn tientallen trackers en smartwatches die je hart en allerlei andere gezondheid gerelateerde zaken meten, maar onderzoek over slaap komt langzaam op gang. Verandering is nodig, zo zegt een groep slaapdeskundigen en appmakers bij Health 2.0.

"De kracht van de boodschap van slapen is in de afgelopen jaren verstomd, omdat we het niet juist konden meten,” zegt David Cloud, CEO van de National Sleep Foundation. "Wanneer we slaap beter kunnen meten, kunnen we gedragsverandering teweegbrengen en daarmee de ware kracht van de slaap ontsluiten en daarmee de aansluiting maken op de gezondheid(zorg)."

Snurken meten

Lasse Leppäkorpi van het Finse bedrijf Beddit kondigde onlangs de komst aan van de Beddit 3 Sleep Tracker, beschikbaar in bepaalde Apple-winkels in Finland. Het is een apparaat met een dunne en flexibele sensor die zich in de matras bevindt. Het apparaat meet jouw hartslag, ademhaling, temperatuur, vochtigheid en zelfs het snurken. Via Bluetooth is het apparaat verbonden met de iPhone, geïntegreerd met de Health app. Twee keer per week maakt het apparaat een beknopt verslag van de slaap en het ademhalingsgedrag, dat kan worden gedeeld met artsen en therapeuten. "Mensen zijn moe van onnauwkeurige producten. Nu nu we weten hoe dit te doen, zetten we nieuwe normen neer. We hebben nu meer criteria om te beoordelen," zegt Leppäkorpi.

Slaap meten is niet nieuw, maar de betrouwbaarheid van het meten wel. Wearable trackers zien het verschil niet tussen iemand die op de bank zit of iemand die slaapt. En bij handmatig data invoeren, moeten we vertrouwen op de eerlijkheid van de gebruiker. De combinatie tussen een matras, wearables en apps is veel betrouwbaarder.

Smartbedden

"Het ontwikkelen van slaapwearables was een hele opgave, maar de industrie heeft een enorm groeipotentieel", zegt Harry Wang van Parks Associates. Tijdens de Slaap Summit hebben we niet alleen besproken over hoe mensen slapen, maar ook waarop ze slapen. "Het is een jonge industrie met aanzienlijke groeikansen. De  kwaliteit van slapen wordt traceerbaar en daardoor vatbaar voor verbetering", zegt Wang. "Die kans ligt in smartmeubels voor het slapen.”

De data die een gebruiker ontvangt is multifunctioneel. Mensen kunnen inzicht krijgen in welke matras het beste werkt voor hun gezondheid. Ook kunnen hotels meer informatie verzamelen over de behoeften van hun gasten om zodoende de kamer met perfecte omstandigheden voor de komende gasten te creëren. "Nu is er de mogelijkheid om slaap te innoveren en te visualiseren in een tijdperk waarin er "honderdduizenden tot miljoenen mensen hun gegevens beschikbaar stellen", zegt Lloyd Sommers van ReST, die smart matrassen produceert.

Iedereen heeft een bed

Hugo Mercier van het Franse bedrijf Rythm, verantwoordelijk voor het maken van een draagbare headset om data bij te houden tijdens de slaap, vertelt over het probleem van het daadwerkelijk weten wat er gebeurt wanneer je niet bij kennis bent. "Slapen verbeteren is erg moeilijk," zei Mercier. "Er komen elk  jaar zoveel producten uit , dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Kijk maar eens op Kickstarter, daar zie je ook veel slaapproducten. Mensen verwachten een oplossing, maar er is geen “beste” oplossing. Het enige product dat iedereen heeft is een bed."