Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Beter zelfmanagement dankzij telebegeleiding in hart- en COPD zorg

E-health, het toepassen van informatie- en communicatietechnologie in de zorg, is veelbelovend. Uit onderzoek blijkt dat digitale interventies net zo effectief kunnen zijn als reguliere face to face contacten. Dankzij ‘zorg op afstand’ neemt het aantal fysieke bezoeken van patiënten aan het ziekenhuis af. Vooral voor chronisch zieke patiënten draagt dit bij aan betere zorg met meer eigen regie.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Flow, onderdeel van Máxima Medisch Centrum, ontwikkelt multidisciplinaire innovatieve programma’s, ondersteund door technologie, die patiënten stimuleren tot beter zelfmanagement en duurzaam behoud van een gezonde leefstijl.

Dankzij hartrevalidatie kunnen in Nederland jaarlijks honderden voortijdige sterfgevallen worden voorkomen. Desondanks volgt slechts tussen de dertig en vijftig procent van de hartpatiënten een revalidatieprogramma zoals in Flow. Daarom is het nodig om innovatieve revalidatiemethoden te implementeren en de effecten hiervan op zorguitkomsten en kosten te onderzoeken. Afgelopen jaar is in de FIT@Home studie aangetoond dat thuistraining met begeleiding op afstand een goed alternatief is voor een revalidatieprogramma in het ziekenhuis. In de SmartCare-CAD studie zijn het thuisprogramma en de begeleiding op afstand verder geoptimaliseerd. De patiënten die thuis trainen, worden op afstand begeleid en houden daarmee zelf de regie over hun hartrevalidatie.

Naast SmartCare-CAD ontwikkelt Flow een Remote Patient Management programma voor patiënten met zowel een diagnose chronisch hartfalen als COPD en met een hoog risico op heropname. Patiënten worden direct na een opname via vragenlijsten en sensoren een jaar lang in de thuissituatie gemonitord. De combinatie van vragenlijsten en het meten van vitale parameters, waaronder bloeddruk, saturatie, beweging en gewicht, geeft inzicht in de gezondheidstoestand en de verandering daarin. Het RPM programma wordt als succesvol beschouwd wanneer de patiënt gerelateerde uitkomsten zijn verbeterd, de duur van ziekenhuisopnames wordt verkort en veiligheid en kosten tenminste gelijk zijn gebleven.

Lees meer over deze innovatieve programma’s van Flow in het artikel ‘Beter zelfmanagement dankzij telebegeleiding in hart- en COPD zorg’ in de laatste editie van ICT&Health magazine of digitaal.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen