Search
Close this search box.
Search

BeterDichtbij-app in gebruik genomen door Tielse huisartsencentrum ECT

De medische app BeterDichtbij wordt sinds kort ook gebruikt door patiënten en huisartsen van het Eerstelijns Centrum Tiel (ECT). Patiënten krijgen zo antwoord op medische vragen, die zij op ieder moment nog eens rustig kunnen nalezen. De huisartsen zijn na de medisch specialisten van Ziekenhuis Rivierenland Tiel de tweede groep zorgverleners met wie patiënten in de regio Tiel direct contact kunnen leggen via de app.

De Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) lanceerde in oktober 2016 de gratis dienst BeterDichtbij. De app moet mensen een veilige en laagdrempelige contactmogelijkheid te bieden met het ziekenhuis in hun regio. Het gaat veelal om kleine vragen die men anders niet zo eenvoudig aan de juist medisch specialist kan stellen. Afgelopen augustus is er een reeks functies aan de app toegevoegd, zoals de mogelijkheid om foto’s naar een arts te sturen of met meer artsen tegelijk te appen.

Eén app genoeg

Artsen nodigen hun patiënten uit op BeterDichtbij. Met een unieke code kan de patiënt dan direct en in een beveiligde omgeving vragen stellen aan de eigen arts. Dit werkt hetzelfde als in Ziekenhuis Rivierenland Tiel. Bij een doorverwijzing naar het ziekenhuis komt er in de app dan gewoon een arts bij.

“Zo hoeven patiënten maar één app op hun smartphone te zetten, wel zo makkelijk,” stelt ECT-huisarts Rob Edelbroek. De eigen huisarts of medisch specialist beantwoordt de medische vragen, de praktische vragen worden dagelijks door de medewerkers van de receptie van het ziekenhuis beantwoord of door de balie van de huisartsenpraktijk.

Kinderarts Claudia Barbian van het Ziekenhuis Rivierenland werkt al met de app: “Een van de voordelen is, dat de ouder van je patiënt niet hoeft te zitten wachten op uitslagen. Die sturen we nu gewoon. Op de kinderafdeling appen de verpleegkundigen via BeterDichtbij met ouders: ze kunnen snel laten zien hoe het met hun vroeggeboren kindje gaat. Een ook de lactatiedeskundige werkt ermee. Na ontslag van een kind kunnen nog tot zes weken later vragen worden gesteld. Voor ouders zitten er dus heel prettige kanten aan die app.”

Bijna 10 ziekenhuizen actief met BeterDichtbij

In oktober 2016 was Ziekenhuis Rivierenland één van de vier ziekenhuizen die van start ging binnen de pilot van de app. In augustus waren er zeven ziekenhuizen actief met de app, inmiddels bijna tien ziekenhuizen. SAZ telt 33 leden.

Behalve de huisartsen en ondersteuners van het ECT, zijn in het Rivierenland ziekenhuis de volgende poli’s en afdelingen nu aan de slag met BeterDichtbij: Gynaecologie, Interne Geneeskunde, Kindergeneeskunde, Medische Psychologie, Logopedie, Urologie, Diëtetiek en Fysiotherapie/Revalidatie.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Visuele prothese
Visuele prothese voor blinden in ontwikkeling
ransomware
Hackers richten zich nu ook op domotica
wearable
Galaxy Ring meet op sierlijke wijze gezondheid
Data SEH
SEH data en AI kunnen verkeersveiligheid verbeteren
inclusief
Philips wil in 2025 wereldwijd 2 miljard levens verbeteren
subsidies
Nieuwe subsidies voor innovatieve therapie tegen dementie
exergaming
Exergaming laat mensen meer en langer bewegen
app
Zuyderland kiest óók voor berichtenfunctie BeterDichtbij
Cardioloog Eelko Ronner van het Reinier de Graaf ziekenhuis heeft een robotecho ontworpen waarmee sneller en eenvoudiger een hartecho kan worden gemaakt. (Afbeelding: Corbotics)
Sneller hartecho maken met robot
cardioloog
Ieder hart heeft eigen elektrische vingerafdruk
Volg jij ons al?