Bijsluiter medicijn in patiëntenportaal MijnCWZ

do 14 november 2019 - 08:00
Kijksluiter
Databeschikbaarheid
Nieuws

Voortaan kunnen patiënten de bijsluiter van hun medicijn bekijken in patiëntportaal MijnCWZ. De informatie uit de bijsluiter is in begrijpelijke taal uitgelegd. In de meeste gevallen is ook een animatievideo van de Kijksluiter beschikbaar. Hiermee is CWZ het tweede ziekenhuis in Nederland dat de Kijksluiter integreert in het patiëntportaal.

Veel mensen hebben moeite om informatie over medicijnen te begrijpen. Een geïnformeerde patiënt is belangrijk voor goed en veilig geneesmiddelgebruik. De geneesmiddelinformatie voor de patiënt (GIP) van stichting Health Base in MijnCWZ is geschreven in begrijpelijke taal en geeft op een toegankelijke manier uitleg over het medicijn.

Kijksluiter

Informatie met eenvoudige teksten, afbeeldingen en animaties brengt de boodschap het beste over. In de meeste gevallen ook een animatievideo beschikbaar waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een medicijn wordt uitgelegd. Hiervoor is een koppeling gemaakt met de Kijksluiter, een bibliotheek met ongeveer 7.000 animatievideo’s. Patiënten van CWZ konden al gebruik maken van de Kijksluiter, maar vanaf nu is deze ook gekoppeld in patiëntportaal MijnCWZ. 

Sinds december 2018 werkt Stichting Kijksluiter officieel samen met het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om de kwaliteit en volledigheid van Kijksluiter te borgen. Zorgverzekeraars stimuleren de distributie van Kijksluiter, zodat geneesmiddelgebruikers de juiste Kijksluiter, op het juiste moment, zo laagdrempelig mogelijk krijgt aangeboden.

Reeds 80 procent van alle apotheken biedt Kijksluiter aan. Daarnaast wordt Kijksluiter aangeboden door ziekenhuizen, huisartsen, patiënt gebonden omgevingen (PGO’s) en vele andere partijen, zodat zoveel mogelijk geneesmiddelgebruikers kunnen worden bereikt.

Het National eHealth Living Lab (NeLL), het Nivel en de Universiteit Utrecht (UU) startten dit jaar met wetenschappelijk onderzoek naar de implementatie en het gebruik van Kijksluiter. 

Maatwerk

De informatie in MijnCWZ wordt op maat aangeboden en is afgestemd op medicijn, leeftijd en geslacht. Zo beschikt de patiënt altijd over de juiste informatie. De nieuwe update is ook handig voor patiënten die in CWZ zijn opgenomen.

“Via bijvoorbeeld een IPad kunnen opgenomen patiënten in MijnCWZ een actueel medicijnoverzicht raadplegen en de bijsluiter van hun medicijnen lezen. Op die manier worden patiënten meer betrokken bij hun behandeling en kunnen ze direct gerichte vragen stellen aan hun arts of verpleegkundige,” aldus Marien Pluim, ziekenhuisapotheker.

Hoe de zorg haar toekomst inricht? Duizenden zorgprofessionals ontdekken wat echt werkt en verzilveren kansen. Claim ook jouw ticket en ervaar het op het ICT&health World Conference 2025!