Bill Gates financiert bloedtest voor kanker

12 januari 2016
Grail
Patiënt
Nieuws

DNA-Sequencing bedrijf Illumina vormt een nieuw bedrijf, Grail. Grail werkt aan een nieuwe bloedtest die kanker moet kunnen ontdekken.

Dat maakte Illumina bekend tijdens de J.P. Morgan Healthcare conference. De test moet in 2019 op de markt komen en zal minder dan 1.000 dollar kosten.  Grail wordt onder meer gefinancierd door Bill Gates, Jeff Bezos's venture fund Bezos Expeditions, en Arch Venture Partners. Grail zal worden gevestigd in San Francisco.

Op zich biedt de onderliggende wetenschap niets nieuws. Wetenschappers weten al jaren dat het bloed van kankerpatiënten genetische fragmenten bevat van stervende kankercellen. De uitdaging zit er om deze hele kleine fragmenten te scheiden van het bloed.

Kanker snel vaststellen

Het doel van de test van Grail is om kanker zo vroeg op te sporen, dat het effectief bestreden kan worden, een alternatief voor dure en ingrijpende behandeling met biopsies van weefsels. Door een bloedtest kunnen artsen sneller en veelvuldiger checken hoe het verloop van de kanker is.

Startups

Er zijn meer startups die werken aan een 'liquid biopsy'. Maar zij focussen zich vooral op patiënten die al kanker hebben. Grail richt zich op een screening test.  Pathway Genomics is de enige directe concurrent van Grail.