Biopsie wordt preciezer met robotica

19 januari 2016
MURAB
Innovatie
Nieuws

Eind deze week het Europese roboticaproject MURAB van start.

Universiteit Twente  gaat samen met de universiteiten van Verona en Wenen, robotbouwers KUKA en Siemens en ziekenhuizen het Radboud UMC en Ziekenhuisgroep Twente werkt de projectgroep van UT-professor Stefano Stramigioli aan de ontwikkeling van een robot die een biopsie kan uitvoeren.

Tissue Active Slam (TAS) is een innovatieve techniek waarbij met behulp van automatisering en robotica zeer lokaal en precies weefsel wordt afgenomen. Dit moet zorgen voor een betere behandeling en moet de effectiviteit van de workflow vergroten. Murab richt zich in eerste instantie op diagnose van borstkanker en spierziekten.

Europese roboticatop

Deze week komen zo’n honderd Europese experts uit de wetenschap en de industrie op de UT-campus in Enschede om de toekomst van robotica in Europa te bespreken.

SPARC

De onderzoekers werken daartoe aan de roadmap van SPARC , de publiek-private samenwerking in robotica van de Europese Commissie met euRobotics AISBL, het netwerk waarin industrie en onderzoeksinstellingen verenigd zijn. De ambities op het gebied van robotica worden in SPARC vertaald naar beleidsmatige keuzes.
De Europese bijeenkomst vindt plaats van dinsdag tot en met vrijdag. Op donderdag en vrijdag is de start van het MURAB-project.