Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
3 januari 2020
Artikel delen

Borstkanker diagnose nauwkeuriger met AI

Een op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerd systeem van Google blijkt even goed in staat te zijn mammogrammen te beoordelen en borstkanker te detecteren als deskundige radiologen. Dat meldden onderzoekers uit de VS en het VK in een publicatie in Nature. Radiologen die mammogrammen onderzoeken zien volgens de American Cancer Society in ongeveer 20 procent van de gevallen borstkanker over het hoofd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Daarbij komt dat bijna de helft van de vrouwen die over een periode van 10 jaar gescand zijn te maken kregen met een onterecht positieve uitslag.

De bevindingen het onderzoek, ontwikkeld met de DeepMind AI afdeling van Alphabet (Google), die in september fuseerde met Google Health, vormen een belangrijke stap vooruit in de mogelijkheid van vroege opsporing van borstkanker. Dat stelt Mozziyar Etemadi, een van de co- auteurs van Northwestern Medicine in Chicago.

Borstkanker vroeger opsporen met AI

De positieve resultaten van het AI-screening onderzoek tonen volgens de onderzoekers aan dat kunstmatige intelligentie (AI) in potentie de nauwkeurigheid van screening op borstkanker kan verbeteren, zo meldt Reuters.

Om de werking van de AI-screening van mammogrammen te testen heeft het onderzoeksteam het systeem gevoed met bijna 29.000 mammogrammen – 25.856 uit het VK en 3.097 uit de VS. Deze waren eerder al door radiologen beoordeeld. De resultaten werden met elkaar vergeleken.

Positieve testresultaten

Daaruit bleek dat het AI-systeem diagnoses stelden die qua nauwkeurigheid vergelijkbaar waren aan die van deskundige radiologen. Het aantal foutief positieve resultaten verminderde in de Amerikaanse groep met 5,7% en met 1,2% in de Britse groep. Ook het aantal foutief negatieve resultaten daalde; met respectievelijk 9,4% en 2,7%.

De opvallende verschillen tussen de Britse en Amerikaanse resultaten weerspiegelen de manier waarop mammogrammen worden gelezen. In de Verenigde Staten leest slechts één radioloog de resultaten en de tests worden elke één tot twee jaar uitgevoerd. In Groot-Brittannië worden de tests om de drie jaar uitgevoerd en worden ze door twee radiologen gelezen. Als ze het niet eens zijn, wordt een derde radioloog geraadpleegd.

AI versus CAD

Het gebruik van computers om de diagnostiek voor kanker te verbeteren is niet nieuw. Al jaren worden CAD-systemen gebruikt. Het verschil met een AI-systeem is echter dat CAD-systemen gevoed worden met kennis van radiologen en niet zelf kunnen leren. AI-systemen leren kanker te herkennen op basis van de resultaten van duizenden mammogrammen.

Tot slot meldt het artikel in Nature dat het onderzoek ook enkele beperkingen kent. De meeste tests werden uitgevoerd met hetzelfde type mammografie scanners en de Amerikaanse groep bevatte veel patiënten met bevestigde borstkanker.

Maar, zo stelt Connie Lehman, hoofd van de mammografie afdeling van het Massachusetts General Hospital van Harvard, de resultaten van het onderzoek liggen wel in lijn met de bevindingen van verschillende groepen die AI gebruiken om de opsporing van borstkanker in mammogrammen te verbeteren, inclusief haar eigen werk.

Dit heeft het potentieel om “de menselijke capaciteit te overtreffen om subtiele signalen te identificeren die het menselijk oog en de hersenen niet kunnen waarnemen,” voegde Lehman toe.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Reageer

Geef een reactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen